Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

Vermijd kwaadspreken bij het solliciteren: 4 tips

Wie al enkele professionele watertjes doorzwommen heeft, is ’m ongetwijfeld al tegengekomen: de verschrikkelijke baas. Een slavendrijver of brulboei vormt vaak een goede reden om van job te veranderen, maar een goede tip: spreek tijdens een sollicitatiegesprek niet te veel kwaad over je vorige baas.
#

Soms komt de vraag wel eens tijdens een sollicitatiegesprek: hoe zou jij je voormalige werkgever omschrijven? Dan overvalt ons het verlangen om al onze frustraties op tafel te gooien, en uit te roepen hoe afschuwelijk onze vorige werkplek was. Maar tijdens sollicitatiegesprekken voor een nieuwe job is dat uiteraard niet meteen de beste reactie.

Ook hr-managers houden van positief ingestelde mensen, dus is het aan te raden om niet te snel kwaad te spreken over anderen. Dat geeft nu eenmaal een onsympathieke indruk. Om onaangename stiltes of flaters te vermijden, denk je dus beter even na over de vorige-baas-vraag voor je naar een sollicitatiegesprek trekt.

Als je vorige werkgever ter sprake komt, dan hou je best rekening met de volgende tips:

1. Geef een positieve boodschap

Hoe slecht een werkervaring ook was, ze heeft altijd enkele goede kanten. Dat geldt ook voor mogelijke confrontaties met je baas. Als je tijdens een sollicitatiegesprek aangeeft dat er soms spanningen waren tussen jou en je vorige baas, leg dan vooral de nadruk op de positieve gevolgen die daaruit voortgekomen zijn.

Had je baas geen geduld? Dan kan je nu beter tegen deadlines werken. Was je werkgever slecht in het opmaken van een geschikt werkschema? Dan ben je ondertussen weer wat beter in het managen van je tijd of het kiezen van prioriteiten. Je kan tactvol aanbrengen dat je zo’n situaties vanaf nu liever vermijdt, maar reik tegelijkertijd enkele van je troeven aan.

Het heeft dus geen zin om te blijven doordrammen over negatieve ervaringen, zet eerder de positieve gevolgen in de kijker. Leg de nadruk op wat je bereikt hebt en hou je ver van gratuit geklaag, zodat je toekomstige werkgever het gevoel krijgt dat jij op de essentie focust in plaats van op randverschijnselen.

2. Vermijd overbodige informatie

Bij onverwachte of moeilijke vragen hebben we de neiging om te veel te beginnen vertellen, omdat we zelf op zoek zijn naar argumentjes om ons antwoord te staven. Doe dat niet, zeker niet als je naar je vorige baas gevraagd wordt. Hou het eerder kort, anders krijgt jouw interviewer het gevoel dat je excuses zoekt of je in bochten wringt en dat je voormalige baas dus misschien toch gelijk had.

Soms komen twistpunten tussen jou en je voormalige baas jou ook slecht uit. Stel dat je geen opslag of promotie gekregen hebt, dan kan je dat kort toelichten. Maar zeg bijvoorbeeld niet dat andere collega’s die gunsten wel kregen (misschien waren ze beter?), en al zeker niet met een gefrustreerde ondertoon. Je gesprekspartner denkt dan snel: er zal wél een goede reden geweest zijn om jou niet te promoveren.

3. Wees eerlijk

Een belangrijke regel tijdens sollicitatiegesprekken blijft altijd: wees eerlijk. Dus ook als er naar je vorige baas gevraagd wordt. Niemand verwacht dat je beste vriendjes was met je vorige baas (en als dat wel zo was, dan nog zal je af en toe meningsverschillen gehad hebben). Je kan dus best zeggen waar het op neerkomt, maar doe het dan wel beleefd en correct. Zonder smerig na te trappen.

Hou het zoals gezegd kort en positief, maar maak er ook geen ongeloofwaardige goednieuwsshow van. Je wordt ook beoordeeld op je integriteit, en interviewers voelen snel wanneer je zomaar wat zit te liegen.

4. Focus op je nieuwe baas

Haal een twist of ruzie met je vorige baas nooit aan als reden om van job te veranderen. Dan zitten we weer bij puntje 1: hr-managers horen veel liever positieve dan negatieve argumenten. Zeg niet dat je elders weg wil, zeg wel waarom je gelooft in de job waarvoor je nu solliciteert. Focus met andere woorden niet op wat gepasseerd is, maar op wat komt.

Meestal is je baas ook niet de enige reden waarom je van job verandert. Geef dat detail dus niet te veel aandacht. Het voelt ongetwijfeld goed aan om al je ergernissen uit te spuwen, maar hou dit voor op café. Het helpt je zeker niet aan een nieuwe job. Als je er in slaagt om een vervelende situatie op een positieve manier te benaderen, kom je meestal een eind verder. Ook tijdens sollicitatiegesprekken.

(mr) 

27 april 2015

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook