Uitstelgedrag leidt tot succes: 5 bewijzen!

Snelheid van uitvoering, dat is waar het om draait op het werk. We willen de eerste zijn en meer gedaan krijgen dan onze collega’s. Maar waarom niet af en toe zaken uitstellen? Als je het op een slimme manier doet, kan het leiden tot meer succes en geluk.
#

Bij de Grieken en Romeinen werd uitstellen omarmd. De wijze leiders kregen aanzien omdat ze niets deden. Ze zaten op hun gemak na te denken: ze deden niets, behalve als het absoluut noodzakelijk was.

Dat is intussen verleden tijd: uitstelgedrag wordt nu gezien als een vorm van luiheid. Iemand uitstelgedrag verwijten, is geen compliment.

3 uitstellers

Er zijn 3 soorten uitstellers:

  1. Rush-zoekers: zij stellen alles uit om de rush van het laatste moment te beleven.
  2. Vermijders: de angst om te falen of voor succes, ligt aan de basis van het uitstellen.
  3. Beslissingsuitstellers: zij kunnen maar geen beslissing nemen en stellen daarom uit.

Maar uitstellen kan wel degelijk positieve effecten hebben. Als je het goed aanpakt, kan het zelfs leiden tot meer succes en geluk. Je kan bijvoorbeeld iets uitstellen, en in de plaats daarvan andere dingen doen. Dat kan je voordelen opleveren. Uitstellen staat dus niet per definitie gelijk met lui zijn en je werk slecht doen.

Een ander voorbeeld: belangrijke beslissingen worden best zo laat als mogelijk genomen. Dat levert extra info – en dus een concurrentieel voordeel – op. Cruciaal is te weten tot wanneer je kan uitstellen, zonder schade te lopen. Want als je door uitstelgedrag fouten gaat maken of deadlines mist, leidt het natuurlijk niet tot succes.

Vijf redenen waarom je niet beschaamd moet zijn om iets morgen te doen wanneer het ook vandaag kon … 

1. Je krijgt meer gedaan als je structureel uitstelt

Als je iets uitstelt, ga je meestal iets anders doen: je mails checken, het huis schoonmaken, rekeningen betalen, een telefoon doen, … Uiteindelijk begin je wel aan de taak die je had uitgesteld, want de deadline komt dichter en je moet er wel aan beginnen. Had je die taak wel direct gedaan, dan was je misschien op je lauweren gaan rusten en had je daarna niets meer gedaan.

2. Je neemt betere beslissingen

Uitstellers nemen vaak hun tijd vooraleer ze een beslissing nemen. Ze wachten vaak tot het allerlaatste moment vooraleer ze actie ondernemen. Het voordeel: zo verzamelen ze doorgaans meer informatie, en dat is een recept voor succes. In onze huidige maatschappij waarderen we mensen die snel beslissingen nemen, maar je beperkingen kennen en hiermee succesvol omgaan, levert op lange termijn meer op.

3. Het maakt je creatief

Een taak uitstellen, leidt vaak tot het vinden van een betere manier om die succesvol af te ronden. Misschien is er wel een makkelijkere of snellere manier om iets te doen dan je in het begin dacht. Veel uitvindingen zijn gedaan door mensen die eigenlijk van plan waren iets anders te doen.

4. Nutteloze taken verdwijnen

In veel bedrijven worden zaken gedaan die niet direct belangrijk zijn voor het succes van het bedrijf. Dus gelukkig zijn er mensen die taken uitstellen! Door uit te stellen, worden onbelangrijke taken vanzelf geschrapt wanneer er urgentere zaken opduiken. Als je iets beloofd hebt, of je collega’s wachten op jou vooraleer ze verder kunnen, is uitstellen natuurlijk geen goed idee.

5. Het geeft inzicht in wat je belangrijk vindt

Je onderbewustzijn vertelt je iets als je een taak uitstelt. Blijkbaar is deze taak niet belangrijk genoeg voor jou of heb je er geen zin in. Je vraagt je dus af waarom je deze taak moet uitvoeren. Dat levert een beter inzicht op in jezelf en het bedrijf.

(mr) – Frank Partnoy, professor aan de University of San Diego School of Law, schreef er zelf een boek over: ‘WAIT: The Art and Science of Delay’. 

Bron: Fastcompany.com & Intermediair.nl 

3 maart 2014
Anderen bekeken ook