Ziekte
Vorige

1 van 140

Volgende
Volgend artikel:

Werken tijdens of na kanker: Jobat steunt Rentree

Terminale patiënt verplicht werk te zoeken

John Grayson.
Wat zou jij doen als je te horen krijgt dat je nog maar 2 jaar te leven hebt? Tijd met vrienden en familie doorbrengen? De wereld rondreizen? Een job zoeken zou waarschijnlijk niet hoog op je bucket list staan, gokken we.
John Grayson
John Grayson.

Een job moeten zoeken als je weet dat je nog maar 2 jaar te leven hebt? Het overkwam John Grayson. De 33-jarige man kreeg op kerstavond te horen dat hij een kwaadaardige tumor had en nog maximaal 2 jaar te leven had.

Alvorens de schokkende diagnose was het zijn grootste prioriteit om voltijds aan de slag te kunnen gaan als ingenieur. Iets dat uiteraard nog maar laag op zijn prioriteitenlijstje stond nadat de tumor werd ontdekt.

Toch moet hij van de overheid nog een job vinden, wil Grayson in aanmerking komen voor een uitkering. Omdat hij fysiek nog relatief gezond is en zijn behandeling nog niet van start is gegaan, heeft hij nog geen recht op een invaliditeitsuitkering en wordt hij ook nog niet gezien als arbeidsongeschikt. Het type kanker dat bij hem werd aangetroffen, komt ook niet in aanmerking voor een versnelde procedure, waardoor hij volgens de Australische overheid gewoon op zoek moet naar werk.

Psychologische problemen

Hij moet zijn zoektocht naar werk bovendien nauwkeurig documenteren en is verplicht om zich elke week te melden bij uitzendbureaus en andere diensten voor arbeidsbemiddeling. “Het is erg tijdrovend, en ik heb al zo weinig tijd. Ik zou veel liever vrienden en familie bezoeken voor ik sterf.”

Ondertussen kreeg Grayson het advies van sociale hulpverleners om een aanvraag voor een uitkering in te dienen voor psychologische problemen. Want hoewel hij fysiek in staat is om te werken, voelt hij wel dat hij mentaal sterk achteruit is gegaan. Ironisch genoeg zou hij gemakkelijker kwalificeren voor invaliditeitsbijstand als hij een depressie heeft in plaats van kanker.

Een beetje begrip

Grayson zelf probeert vooral om alles een plaats te geven en zegt wel dat hij alle begrip heeft voor de beslissing van de overheid. Hij steunt de keuze van de overheid om prioriteiten te stellen en de uitkeringen uit te betalen aan degenen die het het meest nodig hebben.

Toch hoopt hij dat er ook meer aandacht kan gegeven worden aan werklozen als er bij hen een terminale ziekte wordt geconstateerd. Hij vindt dat ook hun problemen in overweging moeten genomen worden en hoopt zo op een beetje begrip en een aanpassing van de regels omtrent hun situatie.

“Belachelijke situatie”

De regiomanager van Cancer Council Hunter, Shayne Connell, zegt dat hun organisatie druk aan het lobbyen is om de criteria om in aanmerking te komen voor de invaliditeitsuitkering te veranderen.

“Het is een belachelijke situatie. Er is onwaarschijnlijk veel nood aan wat flexibiliteit om mensen met een terminale ziekte tegemoet te komen”, laat Connell weten. “Het laatste waarmee iemand met een terminale ziekte zich moet bezighouden, is een job zoeken.”

(sjv) – theherald.com.au / Zita.be 

13 januari 2015
Anderen bekeken ook