Technici die vakmanschap combineren met inzicht zijn onbetaalbaar

"Onze bedrijven draaien op de kennis en het vakmanschap van technische profielen.” (Tom Bossuyt, zaakvoerder Bossuyt Winkelinrichting)
Eén van de negentien deelnemers aan de ‘Techclass’ van Unizo West-Vlaanderen was Bossuyt Winkelinrichting uit Kuurne. Tom Bossuyt geniet ervan om kinderen en jongeren het mooie van een technisch beroep te tonen, maar ziet het ook als een plicht. “Als wij hen er niet warm voor kunnen maken, wie dan wel?”
Bossuyt
"Onze bedrijven draaien op de kennis en het vakmanschap van technische profielen.” (Tom Bossuyt, zaakvoerder Bossuyt Winkelinrichting)

Tom Bossuyt, zaakvoerder van Bossuyt Winkelinrichting, blikt tevreden terug op zijn deelname aan de Techclass. “Het is een bijzonder interessant initiatief, waar we nu al enkele jaren aan deelnemen, van toen het nog de ‘Onderwijsvakmansroute’ heette. Zo kunnen we leerlingen concreet duidelijk maken wat een technisch profiel precies inhoudt en wat een ‘vakman’ tegenwoordig allemaal doet. Want een technisch beroep houdt vandaag nog veel meer in dan vroeger. In ons bedrijf stellen we heel wat verschillende profielen te werk, en kunnen de jongeren dus zien welke diverse mogelijkheden er voortvloeien uit een keuze voor techniek.”

Een fijn publiek

Bij Bossuyt Winkelinrichting werden de leerlingen uit de derde graad lager en secundair onderwijs ontvangen in de toonzaal, waar ze een korte presentatie kregen van wat winkelinrichting allemaal inhoudt. “En dan kregen ze de cruciale vraag: wie maakt dat nu eigenlijk allemaal? Het is voor hen al vaak een oogopener dat er zo veel mensen mee gemoeid zijn, van een meubelmaker tot pakweg een koeltechnicus. In de productieruimte konden ze de medewerkers aan het werk zien, en ondervonden ze aan den lijve hoe een product als een toonbank stilaan vorm krijgt. Zo’n bedrijfsbezoek toont de jongeren ook dat er onder de term ‘arbeider’ of ‘technicus’ een hele variëteit aan taken schuilt. Zo merken ze bijvoorbeeld dat het niet uitsluitend om manueel werk gaat, maar dat er vaak ook veel ‘intellectueel’ werk bij komt kijken; technici moeten ook inzichtelijk kunnen werken. Een productieproces wordt immers een steeds complexer gegeven, zeker als je zoals wij maatwerk aflevert.”

Tom Bossuyt hoopt dat de interesse in techniek bij zo veel mogelijk van zijn jonge bezoekers gewekt is, en dat zij die nog twijfelden over een TSO-opleiding, over de streep getrokken zijn. “Ik merkte die interesse toch wel bij velen, en sommigen gaven rechtuit te kennen dat ze voor een technisch beroep zouden kiezen. De reacties zijn altijd erg positief en ook wel ontwapenend. Het is een fijn publiek, en ik geniet zelf van zo’n bedrijfsbezoek.”

Niet alleen technische skills

Tom Bossuyt is van mening dat elk productiebedrijf bijna de ‘plicht’ heeft om mee te werken aan initiatieven die het technisch en beroepsonderwijs promoten. “Zonder technische profielen houdt het op en kunnen we niets meer doen. Als wij die jobs niet in de kijker plaatsen en jongeren er warm voor maken, wie dan wel? De scholen doen hun best, absoluut, maar het moet een partnership zijn, waarbij ook ondernemingen hun verantwoordelijkheid nemen. Vandaar dat wij bijvoorbeeld ook graag stagiairs in huis halen en meewerken aan andere initiatieven, zoals de ‘Techniekacademie’. Er kruipt energie in om kinderen en ook hun ouders te overtuigen van de waarde van een technisch beroep, de jobzekerheid en de goede verloning, maar uiteindelijk werpt dat hopelijk zijn vruchten af.”

“Onze bedrijven draaien nu eenmaal op de kennis en het vakmanschap van die mensen, gekoppeld aan hun gedrevenheid en passie voor techniek”, zegt Tom Bossuyt. “Zonder voldoende uitstroom uit het TSO en BSO wordt het bijzonder moeilijk om hier nog lokaal verankerde producten te fabriceren, dicht bij de eindconsument. Voor ons, met onze focus op maatwerk, is dat essentieel, want wij kunnen geen volledige winkel in bijvoorbeeld Polen laten maken. Wij kiezen er ook bewust voor om met lokale mensen te werken, omdat zij instaan voor de volledige installatie. Zij zijn thuis bij de klanten, ze moeten met hen kunnen communiceren, onder elkaar kunnen overleggen, snel beslissingen kunnen nemen enzovoort. Om maar te zeggen dat een technisch profiel niet alleen over technische skills moet beschikken.”

Divers personeelsbestand

Bossuyt is een familiebedrijf, dat al bestaat sinds 1927. Tom Bossuyt en zijn broer Jan staan als derde generatie aan het roer van Bossuyt Winkelinrichting, terwijl een andere tak van de familie Bossuyt Grootkeukens runt. “Mijn broer en ik hebben allebei bij een extern bedrijf in het buitenland gewerkt, maar we hebben toch beslist om in het familiebedrijf te stappen, omdat we er, als jonge dertigers, vast van overtuigd zijn dat we hier nog mooie dingen kunnen verwezenlijken. Vijf jaar geleden zijn we sterk gaan diversifiëren, zodat we nu voor een ruim gamma aan sectoren werken: van bakkers, kledij- en schoenenwinkels tot apothekers en nog veel meer. We maken de hele ketting rond, van concept tot installatie, waardoor we een heel divers personeelsbestand hebben: van interieurarchitecten over calculators en aankopers, tot productieverantwoordelijken, meubelmakers en schrijnwerkers, inoxbewerkers, elektriciens, koeltechnici en werfmedewerkers. De jongste tien jaar zijn we sterk kunnen groeien, en we kunnen altijd wel nieuwe technische profielen gebruiken: mensen met passie voor techniek, vaklui ook die er niet voor terugschrikken om zelf met voorstellen en ideeën te komen, en ook alle technologische ontwikkelingen omarmen.”

(wv)

17 maart 2015
Anderen bekeken ook