Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 267

Volgende
Volgend artikel:

7 creatieve beroepen met een mooi salaris

Starten voor 2.000 euro bruto is heel normaal

"Een groot bedrijf dat geen groepsverzekering aanbiedt, prijst zichzelf uit de markt" (Pierre Berte, hr-director compensation & benefits Securex)
Je bent afgestudeerd en wil geld verdienen. Maar hoeveel? Jobat en Securex vroegen 464 werkgevers hoeveel zij hun starters betalen, welke voordelen ze krijgen en wat hun onderhandelingsmarge is.
loon
"Een groot bedrijf dat geen groepsverzekering aanbiedt, prijst zichzelf uit de markt" (Pierre Berte, hr-director compensation & benefits Securex)

Als starter met een bachelordiploma verdien je in België gemiddeld tussen de 1.750 euro en 2.000 euro bruto. Een master mag van zijn eerste werkgever tussen de 2.000 en de 2.250 euro bruto verwachten. Al hangt dat sterk af van de functie waarin je start. Juristen en jonge kaders verdienen doorgaans iets meer. Logistieke en administratieve profielen iets minder.

Afhankelijk van je regio

Ook de regio waar je begint te werken bepaalt je eerste loon. Dat ligt in Brussel vaker iets hoger dan in Vlaanderen. Waalse werkgevers betalen het slechtst. "Dat geldt trouwens voor alle leeftijdscategorieën," zegt Pierre Berte, hr-director compensation & benefits bij hr-dienstengroep Securex. "In Brussel liggen dan weer vooral de lonen van marketeers en IT’ers hoger dan in andere regio’s."

Naast je basissalaris kan je in veel bedrijven ook rekenen op een variabele verloning. Dat kan een forfaitair bedrag zijn of een percentage van je loon. Dat laatste is voor starters, gezien hun relatief lage loon, het minst interessant.

Hou er ook rekening mee dat de lonen in België gemiddeld 30 tot 40 procent stijgen tijdens een loopbaan. "Dat lijkt niet veel, maar dat is zonder de indexering en die maakt het verschil uiteindelijk toch nog groter", legt Berte uit. "Bij sommige bedrijven en beroepen loopt die loonspanning trouwens op tot 50 à 60 procent."

Extralegale voordelen

Loon is belangrijk voor starters, al hechten die volgens Berte minstens evenveel belang aan de jobinhoud, de werksfeer, de opleidingsmogelijkheden en het extralegaal pakket. Die extralegale voordelen verschillen van bedrijf tot bedrijf en hangen vaak af van de functie en de bedrijfsgrootte. Zo bieden vooral grotere bedrijven (+100 werknemers) groeps- en hospitalisatieverzekeringen aan. "Het is zelfs zo dat grote bedrijven die dit niet aanbieden, zichzelf uit de markt prijzen", meent Berte.

Maaltijdcheques en de terugbetaling van het woon-werkverkeer zijn, zo blijkt uit ons onderzoek, de meest voorkomende extralegale voordelen, ook bij kleinere bedrijven. De voordelen waar starters het minst op kunnen rekenen, zijn een bedrijfswagen, een internetabonnement en de mogelijkheid tot thuiswerken.

Thuiswerk geen optie

Dat minder dan één op tien starters mag thuiswerken, verbaast Berte niet. "Wie start, moet vaak nog opgeleid worden. Het duurt meestal een jaar voor je vertrouwd bent met je nieuwe job, je collega’s en de organisatie. Bedrijven kunnen natuurlijk wel duidelijk maken dat thuiswerk op termijn tot de mogelijkheden behoort."

Voor beginnende werknemers, die doorgaans een lager loon krijgen, zijn vooral de extralegale voordelen belangrijk. De netto-impact daarvan is dan ook groter aan het begin van je carrière. Wie 1.200 euro per maand verdient, vindt 110 euro aan maaltijdcheques interessanter dan iemand die 2.000 euro per maand verdient.

Pensioenplannen

Starters blijken volgens Berte ook niet ongevoelig voor de aandacht die de media aan de vergrijzing en de betaalbaarheid van de pensioenen besteden. "Steeds meer jongeren stellen vragen over pensioenplannen. Een tip: als je werkgever een groeps- of hospitalisatieverzekering aanbiedt, vraag dan altijd of je een persoonlijke bijdrage moet betalen of niet. Is dat niet het geval, schiet er netto meer over van je brutoloon."

Ook het aantal vakantiedagen, een extraatje waar jonge werknemers niet ongevoelig voor zijn, verschilt sterk van bedrijf tot bedrijf, en van regio tot regio. In Vlaanderen kunnen starters bij de helft van de bedrijven rekenen op meer dan 25 dagen vakantie, zo blijkt uit onze studie. In Wallonië is dat slechts bij een kwart.

Starters lijken over het algemeen beter af te zijn bij een groot bedrijf. Organisaties met meer dan 100 werknemers betalen gemiddeld hogere lonen, voorzien meer extralegale voordelen en geven meer vakantiedagen dan kleinere ondernemingen. Anderzijds laten ze starters minder onderhandelingsruimte over hun eerste contract. Een op twee weigert dat zelfs volledig.

Durf te onderhandelen

Over extralegale voordelen en vakantiedagen valt het minst te discussiëren. Wie durft te onderhandelen, doet dat best over zijn brutoloon. Daarin zijn bedrijven het meest ‘toegeeflijk’, ook al werken heel wat grote bedrijven met vaste loonschalen.

"Dat doen ze om de ‘interne coherentie’ te verzekeren, zeker bij werknemers die pas afgestudeerd zijn", legt Berte uit. "Na één of twee jaar is het vaak wel mogelijk om opslag te vragen. Het is dus niet slecht om meteen aan je toekomstige werkgever te vragen wat je carrièreperspectieven zijn en wat de invloed daarvan is op je loon. Goed om weten: de meeste grote bedrijven - en steeds vaker ook de kleinere - differentiëren naar perfomance of competentieniveau." Vrij vertaald: wie goed is en presteert, verdient meer.

Wie als starter een job zoekt, maakt overigens ook meer kans bij een groter bedrijf. Voor grote rekruteerders is het makkelijker om een mix van minder en meer ervaren mensen samen te stellen. Berte: "Ook al is de turn-over de laatste twee jaar verminderd, toch zie je dat grote bedrijven een redelijk groot personeelsverloop van personeel kennen. Ook daarom hebben ze graag minder en meer ervaren mensen op de werkvloer."

(mo)   

10 september 2010
Anderen bekeken ook