Uitgebreid zoeken
Zoeken op combinatie van trefwoorden?
Toon zoeken

‘Start to Work’ met Evy Gruyaert

Evy Gruyaert

Na de populaire ‘Start to Run’ podcasts wil Evy Gruyaert met ‘Start to Work’ jongeren in tien stappen naar hun eerste baan coachen. Door middel van e-mailalerts en oppeppende podcasts spoort ze de kandidaten aan om actie te ondernemen.

“Ik vond solliciteren een beetje als een uit de hand gelopen mondeling examen. Stress op voorhand, je moet jezelf verkopen …” De 31-jarige Evy Gruyaert herinnert het zich nog als gisteren. “Niet alleen je diploma telt, je moet ook kunnen bewijzen dat je er staat en gemaakt bent voor de job. Dat was iedere keer wel een uitdaging. Zeker bij de VRT - mijn laatste sollicitatie - was het bijzonder stresserend. Ik kende het bedrijf niet echt, ook de job kende ik eigenlijk niet goed want ik had niet het gevraagde diploma. Dat heb ik proberen te compenseren met veel positieve energie, de goede vibe, enthousiasme en leergierigheid … en dat wordt ook wel geapprecieerd.”

E-mailalerts en oppeppende podcasts

“Het was wel fijn geweest had ik ergens een aanspreekpunt gehad: een coach die me wat tips kon geven en kon sturen tijdens mijn sollicitatie.” Nu ze al heel wat VRT-jaren op de teller heeft staan, wil Evy Gruyaert deze rol van jobcoach op zich nemen. Na Start to Run, Start to Bike, Start to Veggie en andere Start to afgeleiden, wordt ze nu het gezicht van de Start to Work campagne van het uitzendkantoor Unique.

Coach Evy Gruyaert loodst jongeren op www.starttowork.be in tien stappen naar hun eerste baan. Door middel van e-mailalerts en oppeppende podcasts bijvoorbeeld, spoort het programma de kandidaten letterlijk aan om actie te ondernemen. Een persoonlijk dashboard maakt het bovendien mogelijk om permanent een zicht te hebben op de professionele stand van zaken.

Evy Gruyaert: “Ik vind het belangrijk dat jongeren goed begeleid worden in die zoektocht naar een job. Solliciteren is niet eenvoudig. Er zijn veel zaken waar je tegelijk moet op letten: je moet er verzorgd uitzien, de juiste indruk maken, een professionele cv opstellen, op zoek gaan naar leuke vacatures … Daarom is het een goede zaak dat jongeren zich tot een jobcoach kunnen wenden, iemand die hen helpt om in dit hele proces op de juiste momenten de juiste keuzes te maken.”

Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?

“Jongeren vermelden vooral jobsites en uitzendkantoren als meest efficiënte zoekkanaal”, vertelt Gina Opdebeeck, algemeen directeur van hr-dienstverlener Unique. “Met de lancering van www.starttowork.be wil Unique hen een interactieve, online combinatie bieden waarbij het vacatureaanbod voor zowel jobs, studentenjobs als stages, gekoppeld wordt aan onze specifieke hr-expertise voor hoger opgeleiden op de arbeidsmarkt. Het initiatief kadert in een ruimer online toekomstbeeld waarbij Unique al haar klanten en kandidaten 24/7 in een virtueel kantoor of concept wil kunnen begeleiden.”

Of de kersverse jobcoach al een tipje van de sluier wil oplichten? Evy Gruyaert: “Eerst en vooral moet je jezelf drie belangrijke vragen stellen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Maar ook aan je cv besteed je best veel aandacht. Opvallen is de boodschap. Werkgevers kunnen de enorme aantallen cv's niet allemaal aandachtig lezen. Vermeld ook enkel jaartallen (in plaats van maanden) als je langdurig werkloos of op reis bent geweest. Leg de nadruk op de realisaties tijdens je inactiviteit zoals extra opleidingen, missies, ... en geef niet de indruk dat je in die periode helemaal niets hebt gedaan. Heb je te veel jobs van korte duur gedaan, groepeer dan twee ervaringen in eenzelfde periode, presenteer je parcours per functie en niet per onderneming.”

“Eenmaal je cv klaar is, google dan eens je eigen naam. De kans dat je toekomstige baas jou gaat googlen is namelijk zeer groot. Welke websites komen bovenaan te staan? Is dat je LinkedIn-profiel of een party-website met foto’s van wilde feestjes waar jij nogal scheef bent gegaan? Verwijder eventueel je accounts van sociale netwerken waar je toch niet meer mee werkt of foto’s die een ‘verkeerd’ beeld van jou geven”, besluit Start to Work coach Evy Gruyaert.

(mr)

Meer info over Sollicitatietips , Starters