Loopbaanbegeleiding
Vorige

1 van 74

Volgende
Volgend artikel:

Wie heeft recht op loopbaancheques?

Outplacement: ‘Sneller een nieuwe baan, maar met minder loon’

"Het lagere salaris is vaak een bewuste keuze. Factoren zoals de reistijd naar het werk en de balans werk-privé wegen zwaarder door." (Lynn Coutigny, managing director Right Management)
De helft van wie vorig jaar outplacement volgde, verdient minder in zijn nieuwe baan. Slechts 16 procent vond een job met een beter loon, al doet dat er minder toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse outplacementresultaten van Right Management.
outplacement gesprek
"Het lagere salaris is vaak een bewuste keuze. Factoren zoals de reistijd naar het werk en de balans werk-privé wegen zwaarder door." (Lynn Coutigny, managing director Right Management)

Naar jaarlijkse gewoonte publiceert Right Management de resultaten van haar individuele outplacementprogramma in België. Daar nemen zowel kaderleden (30%) als bedienden (70%) aan deel. Meer dan de helft van de deelnemers vond vorig jaar zo een nieuwe job.

“Bovendien vonden ze die vlugger dan in 2012. Kaderleden zochten gemiddeld vijf en een halve maand, bedienden vier en een halve maand”, zegt Lynn Coutigny, managing director bij Right Management. “We zijn bijna op het niveau van voor de crisis. Toen hadden kandidaten respectievelijk vijf en vier maanden nodig.”

Inleveren op loon

Die crisis drukt voor het tweede jaar op rij wel haar stempel op het loon. “Ten opzichte van vorig jaar vinden kandidaten misschien wel sneller een nieuwe baan maar daar tegenover staat dat ze moeten inleveren op hun salaris”, aldus Lynn Coutigny.

De helft van de deelnemers (55% van de kaderleden, 48% van de bedienden) verdient in zijn nieuwe baan minder. Slechts een minderheid (16%) slaagt erin om een hoger salaris te bemachtigen. Lynn Coutigny: “Het lagere salaris is vaak een bewuste keuze. We merken dat factoren als de reistijd naar het werk en de balans werk-privé zwaarder doorwegen dan het brutoloon.”

Moeilijk voor 55-plus

De helft van de bedienden die vorig jaar outplacementbegeleiding kregen via Right Management was ouder dan 45 jaar. Bij de kaderleden waren zes op de tien deelnemers 45-plussers. Het outplacementkantoor noteerde ook een lichte stijging (5%) van het aantal bedienden jonger dan 35. 55-plussers vonden vorig jaar het moeilijkst een nieuwe baan.

“Zeker in sterk veranderende sectoren zoals IT en HR”, legt Lynn Coutigny uit. “Het is zo dat we erin slagen om het succes op de arbeidsmarkt voor alle leeftijden en profielen nagenoeg gelijk te laten oplopen. Pas vanaf de leeftijd van 55 jaar stellen we vast dat het een stuk moeilijker wordt. Zeker in sterk veranderende domeinen zoals IT en HR. Ook senior management-profielen hadden het moeilijker dan voorgaande jaren. Dat is wellicht te wijten aan het dalende aantal internationale hoofdkantoren in België en de afvlakking van organisatiestructuren.”

(wv) 

9 mei 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook