Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

Niet aangeworven dankzij 'buikgevoel' van de HR-manager. Kan dat zomaar?

Ik ben niet aangeworven als gevolg van het 'buikgevoel' van de HR-manager, ondanks een foutloos assessment. Kan dat zomaar?
#

Vele bedrijven beperken zich niet tot een sollicitatiegesprek maar laten elke geïnteresseerde kandidaat - vaak bij gespecialiseerde bureaus - uiteenlopende psychotechnische proeven ondergaan. Ze wensen met dergelijke selectieproeven duidelijk zicht te krijgen op de competenties van de kandidaten.

Het bedrijf waar je bij solliciteerde, gebruikte ook testen om je geschiktheid voor de openstaande functie te onderzoeken. Volgens deze testen ben je geschikt. Toch besluit de hr-manager op grond van zijn ‘buikgevoel’ je kandidatuur niet te weerhouden.

Keuzevrijheid

Ik kan begrijpen dat je je als teleurgestelde sollicitant afvraagt waarom de hr-manager je al die proeven laat afleggen en achteraf toch doorslaggevend belang hecht aan zijn buikgevoel. Juridisch geniet de hr-manager de vrijheid zich te laten leiden door zijn intuïtie. Zijn weigeringsbeslissing moet niet op objectieve of weloverwogen gronden steunen. Hij is zelfs niet verplicht te motiveren waarom hij je niet heeft aangeworven. Hij moet je enkel binnen een redelijke termijn op de hoogte brengen van zijn beslissing.

Toch kan het buikgevoel een slechte raadgever zijn en de hr-manager in een lastig parket brengen. Dit zal vooral het geval zijn wanneer je door discriminatiewetgeving wordt beschermd (bijvoorbeeld omdat je een vrouw of van allochtone afkomst bent). Immers, indien een sollicitant feiten aanvoert die het bestaan van discriminatie kunnen doen vermoeden (bijvoorbeeld enige kandidaat zijn maar toch niet weerhouden worden), komt het aan de werkgever toe om te bewijzen dat hij de sollicitant niet heeft gediscrimineerd bij de aanwerving. Het wordt uiteraard bijzonder moeilijk voor de hr-manager dit bewijs te leveren als de objectieve testresultaten wijzen op de geschiktheid van de sollicitant. De werkgever kan desgevallend veroordeeld worden tot betaling van een schadevergoeding.

Motivering

Een werkgever kan dus maar beter een sterkere motivering bij een weigeringbeslissing in handen hebben dan het buikgevoel van zijn hr-manager. Het eventuele aanwervingsdossier dat wordt aangelegd, bevat best stukken die een weigering kunnen verantwoorden. Een sollicitant kan immers om inzage in dit dossier vragen.

(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian). 

28 juni 2010

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook