Gezondheid
Vorige

1 van 702

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet werkdruk met je lichaam?

Waarom jouw rug, nek en pols naar de knoppen gaan

“Het probleem is dat je een slechte houding aan je bureau eigenlijk niet kunt compenseren, bijvoorbeeld door regelmatig te sporten.” (Guido Moerman van Securex, al dertig jaar met ergonomie bezig)
We eten gezond en doen aan sport. Maar we verwaarlozen onze lichaamshouding tijdens bureauwerk. “Mensen zitten vaak vast in hun gewoontes”, vindt Guido Moerman, die als preventieadviseur bij Securex kantoorkwalen zoals de tabletnek moet voorkomen. “Wij verschijnen vaak pas op het toneel als er klachten opduiken. Maar ook hier is voorkomen beter dan genezen.”
rugpijn
“Het probleem is dat je een slechte houding aan je bureau eigenlijk niet kunt compenseren, bijvoorbeeld door regelmatig te sporten.” (Guido Moerman van Securex, al dertig jaar met ergonomie bezig)

Bijna dertig jaar al zit Guido Moerman in het vak. In al die jaren heeft hij het belang van ergonomie, maar ook de verwaarlozing ervan, zien toenemen. Meer en meer verloopt het werk vandaag digitaal en via de pc. “Het probleem is dat je een slechte houding aan je bureau eigenlijk niet kunt compenseren, bijvoorbeeld door regelmatig te sporten”, weet Moerman.

Je moet met je lichaam nog een heel leven mee. Daarom hou je op het vlak van ergonomie als kantoorwerker het best een aantal zaken in het achterhoofd. Of je vermijdt deze meest voorkomende fouten:

1. Je werkt altijd in dezelfde houding

Een van de meest voorkomende fouten aan je bureau is dat je altijd in de vastgelegde positie voortwerkt. Mensen besteden weinig aandacht aan hun houding, en dat laat vooral zijn sporen na als die houding onnatuurlijk wordt. “Veel mensen werken een hele tijd in een niet-natuurlijke stand voor hun gewrichten, met heel wat fysieke klachten tot gevolg. De zogenaamde tabletnek, die de laatste tijd flink komt opzetten, is daar onder meer een gevolg van”, weet Moerman.

2. Je werkomgeving is onaangepast

Veel kantoorwerkers zijn nonchalant in het inrichten van hun werkomgeving. “Zeker in de trend van thuiswerk, stellen we vast dat velen dat gewoon verwaarlozen”, vindt Moerman. Hun werk is eigenlijk waar hun laptop staat. “Sommige mensen werken intussen al drie op de vijf dagen thuis, maar doen dat dan wel aan een keukentafel.” De kantooromgeving, zowel op het werk als thuis, moet aangepast zijn aan je lichaamsbouw. Ook thuis is een kantoorstoel geen overbodige luxe. “Eerst bekijk je je stoel. Pas de hoogte daarvan aan naargelang je lichaamshoogte. De instelling van de zitdiepte ten opzichte van de rugleuning is erg belangrijk om je onderrug voldoende te ondersteunen. Nadien stel je het mechanisme van de rugleuning in, in functie van je lichaamsgewicht zodat je comfortabel én op een meer dynamische manier kunt werken.”

Niet alleen de stoel is van tel, maar ook de hoogte van het bureau. “Er duiken veel klachten op omdat men niet altijd de hoogte van het bureau aanpast. Een vuistregel is dat de voorarmen horizontaal op het werkblad moeten kunnen rusten. Hierdoor vermijd men klachten aan de hoge rug, schouders en nek”, stelt de preventieadviseur.

Rugpijn

En dan is er nog de hoogte van het scherm. “Wil je nekklachten voorkomen, dan plaats je de bovenste rand van het scherm, dus ook die van je laptop, ongeveer op ooghoogte, niet hoger. Voor diegenen die op een laptop werken betekent dit een laptopverhoger en ook een bijkomend klavier en muis”, stelt de preventieadviseur. Ook het belang van de opstelling van het bureau in de ruimte is belangrijk. “Zo plaatst men dit het best parallel met het raam om zowel reflecties in het scherm als al te grote lichtcontrasten te vermijden. Een eenvoudig regeltje dat het werkcomfort zeker verhoogt.”

3. We overschatten de muis(mat)

Pas als je stoel en bureau goed staan, kunnen we pas denken aan het materiaal dat er op staat. “Voldoende ruimte op je bureau is belangrijk. Maar ook het uitzicht en de kleur. Zo kies je het best geen helder wit, glanzend bureaublad”, klinkt het.

“Ook aangepaste ergonomische muizen en muismatjes komen eigenlijk pas als allerlaatste redmiddel. Maar het effect ervan is heel miniem, soms misschien eerder psychologisch”, vindt de preventieadviseur. “Ook al is het de laatste tijd nogal een hype geweest. Op zich is zelfs een simpel muismatje absoluut niet nodig, want het belemmert in zekere zin de bewegingsvrijheid van de arm en daardoor ook de variatie in de werkhouding. Alleen hebben de meesten de gewoonte om er een te gebruiken.”

4. Weinig pauzes

Acht uur onafgebroken aan je bureau zitten, is geen goed idee. Je moet pauzeren. Dat is misschien nog het belangrijkste advies. “Dat betekent niet dat je elk uur bijvoorbeeld tien minuten moet gaan wandelen. Pauzes zijn variatie. Zo kun je ook rechtstaand vergaderen, of minstens om de twintig minuten even rechtstaan om je metabolisme opnieuw in gang te zetten. Als je een telefoontje krijgt en dat rechtstaand beantwoordt, is dat bijvoorbeeld een goed idee”, stelt Moerman, die een zit-stabureau als de toekomst omschrijft. “Het zal je toelaten af te wisselen tussen zittend en staand werken.”

5. De baas (of collega) denkt niet mee

Ergonomie is niet alleen een kwestie voor de individuele werknemer, maar ook voor de baas. Hij voorziet in verstelbare bureaus en stoelen. “Dat is de laatste jaren wel verbeterd. Alleen kom ik soms weleens in bedrijven die het beste materiaal hebben, maar er eigenlijk niks mee doen en bijvoorbeeld zelfs de stoelen of bureaus niet aanpassen aan de hoogte van de werknemer”, stelt hij. “Ook de betrokkenheid van de werknemer bij ergonomie speelt hier uiteraard een belangrijke rol.” Ergonomie is bovendien een kwestie van bedrijfscultuur. “Sommige mensen die in een open kantoor werken, durven bijvoorbeeld niet af en toe te stretchen, staand te werken of rond te wandelen, omdat anderen dat ongepast vinden. Ergonomie is in die zin toch ook een kwestie van mentaliteit.”


(wv) - Bron: MARK Magazine 

25 oktober 2016
Anderen bekeken ook