Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 267

Volgende
Volgend artikel:

7 creatieve beroepen met een mooi salaris

Verhoog je loon in 2017: 7 tips

“Bij een loonvoorstel mag je nooit meteen toehappen.” (Eva Buyck, loopbaanbegeleider Sterk op je Werk)
Het is misschien een van je goede voornemens voor 2017. Met name als het over je carrière gaat: loonopslag. Maar hoe pak je het aan? “Als je ondernemend bent, kun je ook voor iets extra gaan.” Zeven feiten over de zoektocht naar een hoger loon.
verhoog je loon
“Bij een loonvoorstel mag je nooit meteen toehappen.” (Eva Buyck, loopbaanbegeleider Sterk op je Werk)

1. Begin al bij de sollicitatie

Eventuele loonopslag bouw je best in vanaf je sollicitatie. “Het is belangrijk dat je goed onderhandelt bij aanvang van je job”, stelt loopbaanbegeleider Eva Buyck van het bedrijf Sterk op je Werk. “We zien vaak mensen die als ze een job aangeboden krijgen, geneigd zijn om op het eerste het beste voorstel in te gaan. Je mag nooit meteen toehappen”, raadt Buyck aan.

Bij je aanwerving leg je dus je loonevolutie voor een flink stuk vast. “Praat pas over het salaris als je potentiële werkgever de werkaanbieding onvoorwaardelijk aanbiedt, dus wanneer het solliciteren achter de rug is”, suggereert de loopbaanbegeleider. “Vraag bij een sociaal secretariaat ook zeker het brutoloon op van iemand met jouw functie in een gelijkaardig bedrijf en in dezelfde sector, of zoek de info zelf op het internet”, stelt ze. “En zorg dat je je bij salarisonderhandelingen laat bijstaan door een fiscalist die ook arbeidsrechtelijk onderlegd is. Hij zal zichzelf automatisch terugverdienen.”

2. Vergeet de loonstop

Bij veel traditionele jobs, sectoren en cao’s tracht de overheid een loonstop op te leggen. Alleen zijn jobs steeds minder traditioneel. “De gewijzigde arbeidsmarkt doet de traditionele arbeidsverhouding tussen werkgever en werknemer kantelen in de richting van een werknemersmarkt. De werknemers hebben meer in handen”, oppert Eva Buyck. “Het ingangspunt anno 2016 is niet langer de klassieke job met een vast contract. In de plaats van jobzekerheid komen inkomenszekerheid en zelfmanagement.”

Je kunt jezelf, volgens haar, dus gerust positioneren door te denken en te ondernemen als een zelfstandige en onafhankelijke professional. “Bekijk je werkgever als een grote klant voor wie je werkt”, adviseert Eva Buyck. “Besef dat de eindklanten van het bedrijf uiteindelijk diegenen zijn die het bedrijf en al zijn werknemers, inclusief je baas, betalen.”

3. Een evaluatiegesprek is geen loongesprek

Zie het evaluatiegesprek als een opportuniteit om de samenwerking tussen jezelf en je leidinggevende en collega’s te optimaliseren. “Onderzoek naast de doelstellingen ook je workload. Heb je te veel werk? Kan het bedrijf iemand inschakelen zodat jij taken kunt delegeren?”

Plan evenwel een apart gesprek in voor loononderhandelingen. “Maar maak uiteraard de verwijzing naar jouw evaluatiegesprek. Het is belangrijk dat je de link legt tussen je verwezenlijkte doelstellingen en je loonsverhoging.”

4. Becijfer je meer- en marktwaarde

Als jij een loonopslag wil, is het belangrijk dat je een win-win creëert voor het bedrijf en voor jezelf. “Maak een samenvatting van jouw reeds geleverde prestaties en wat die concreet en cijfermatig voor het bedrijf betekenden, zoals meer omzet of kostenefficiëntie. Het is erg belangrijk dat je dit cijfermatig kunt aantonen.”

Vraag alleen om een loonsverhoging als je weet dat het een redelijke vraag is. “Check dus eerst wat anderen in een vergelijkbare functie met vergelijkbare ervaring, verantwoordelijkheden en taken verdienen. Pas als je constateert dat je minder verdient, kan je om loonsverhoging vragen.”

5. Onderzoek de kostenstructuur

Ook een breder inzicht in de kostenevolutie van een bedrijf kan helpen. “Onderzoek of er een andere kost daalt in het bedrijf”, raadt Buyck aan. “Bijvoorbeeld als een bestaande werknemer vervangen wordt door iemand die de werkgever minder moet betalen. Hierdoor komt er marge vrij voor iets anders, zoals loonsverhoging voor een andere werknemer.”

6. Opslag kan voor iedereen

Bij sommige functies, zoals verkopers en hun commissies, zit loonopslag in hun contract ingebouwd. Bij andere functies totaal niet. “Hoe je opslag onderhandelt, hangt voor een stuk af van je functie, maar wees creatief in het motiveren van je opslag”, vindt Buyck. “Ook als administratief bediende kun je aantonen dat je bijvoorbeeld efficiënter werkt door een bepaalde nieuwe methodiek te hanteren die kosten- en tijdbesparend is”, argumenteert ze. “Of je kan nieuwe ideeën aanbrengen die de klant ten goede komen. Op basis hiervan kun je een extraatje vragen.”


(wv) - Bron: MARK Magazine 

3 januari 2017
Anderen bekeken ook