Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips

5 tips om je energieniveau in evenwicht te houden

Dominique Monami, voormalig tenniskampioene, vandaag coach bij Mentally Fit.
“Ik tracht aan te tonen hoe je energieniveau in evenwicht kan blijven, terwijl je toch in staat bent om er op professioneel vlak volop voor te gaan”, vertelt Dominique Monami, die onlangs voor de FOD Financiën enkele workshops rond energie gaf.
Dominique Monami
Dominique Monami, voormalig tenniskampioene, vandaag coach bij Mentally Fit.

“Er zijn wel degelijk paralellen tussen de sportwereld en het bedrijfsleven. Dezelfde tips gelden. De carrière van een topsporter duurt gemiddeld 10 jaar en die van jullie gemiddeld 40 jaar. Als de carrière van een topsporter een spurt is, is jullie carrière een marathon. Het is dus des te belangrijker om je energieniveau te bewaken”, vertelt Dominique Monami, voormalig tenniskampioene en vandaag coach bij Mentally Fit.

Haar tips?

1. Hou je stressniveau onder controle

Je persoonlijke energie en veerkracht zijn afhankelijk van drie batterijen: een mentale, een fysieke en een emotionele. We zijn maar zo sterk als onze zwakste batterij. Veel stress kan ervoor zorgen dat die batterijen leeglopen: mentaal (concentratieverlies), emotioneel (negatief zelfbeeld, conflicten) of fysiek (slaaptekort, inactiviteit).

Loopt één batterij leeg, dan moeten we energie halen bij een andere batterij. Het is dus van belang om de batterijen opgeladen te houden of, als je energie daalt, weer controle te krijgen over de situatie.

2. Hou je batterijen opgeladen

Energie is als een bankrekening: ontladen en opladen. Als je een lange periode te veel energie verbruikt, ga je in het rood en gaat je lichaam signalen uitzenden. Hoe jezelf terug opladen? Daar dienen de energieboosters voor.Eerst en vooral zijn er de vitale boosters, zoals slaap. Slaap je minder dan 6 uur, dan kan je wel opstaan (je fysieke batterij), maar zullen je andere twee batterijen (de mentale en de emotionele) niet opgeladen zijn. Intellectuele inspanningen zijn te vermijden en ook op sociaal vlak ben je niet de meest aangename persoon. Meer dan 9 uur slapen heeft ook geen zin, want slaap kan je niet stockeren. Voeding is een andere booster. Gevarieerd eten en voldoende water drinken is enorm belangrijk. 1% dehydratatie doet je intellectuele capaciteit met 10% dalen. Dorst wijst op een dehydratatie van 3%. Verder moet je ook bewegen: 30 minuten beweging per dag zorgt voor 70% van je energie.

Andere boosters zijn gerelateerd aan onze noden. Zorg voor genoeg ontspanning (zowel actief als passief), voldoende sociale contacten, mentale voldoening en lachen.

3. Luister naar je lichaam

Wanneer je te lang in het rood gaat en je de kans niet hebt om je batterijen weer op te laden, gaat je lichaam signalen uitzenden. Leer die te herkennen. Die signalen zijn fysiek (moe, bloeddruk stijgt, verminderde eetlust, hyperventilatie … ), emotioneel (irritatie, wenen, agressie, isoleren …) en mentaal (geheugenproblemen, concentratiestoornis, slecht zelfbeeld, negativiteit …).


(cv) - Bron: MARK Magazine 

11 februari 2016
Anderen bekeken ook