Ziekte
Vorige

1 van 140

Volgende
Volgend artikel:

Werken tijdens of na kanker: Jobat steunt Rentree

Mag ik op gratis consultatie bij de arbeidsgeneesheer?

Gratis consultatie arbeidsgeneesheer
Op het werk voel ik een griep opkomen. Mag ik op (gratis) consultatie bij de arbeidsgeneesheer?

Bij een plotse griepaanval op het werk mag je niet gratis op consultatie bij de arbeidsgeneesheer. Een werknemer mag slechts gratis op consultatie wanneer hij gezondheidsklachten heeft die verbonden zijn aan het werk of aan zijn werkpost, zoals bijvoorbeeld rugpijn door een onaangepaste bureaustoel of irritatie aan de luchtwegen veroorzaakt door een slecht werkende airconditioning.

Elke werknemer kan rechtstreeks bij de preventieadviseur-arbeidsarts een spontane raadpleging aanvragen voor gezondheidsklachten die volgens hem te wijten zijn aan de job. De preventieadviseur-arbeidsarts heeft dan tien werkdagen om een gezondheidsbeoordeling uit te voeren.

Lees ook: Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?

Verplicht medisch onderzoek

Los van dit specifieke geval is in welbepaalde gevallen de werknemer sowieso verplicht een medisch onderzoek te ondergaan. Dit is onder andere het geval voor werknemers met een verhoogde waakzaamheid, werknemers die blootgesteld zijn aan bijzondere risico’s (zoals blootstelling aan chemische stoffen) en voor functies die de veiligheid van anderen in het gedrang kunnen brengen, zoals bestuurders van een heftruck, buschauffeurs enzovoort.

Een onderzoek bij de arbeidsgeneesheer gebeurt in principe tijdens de arbeidstijd en de werkgever moet alle kosten dragen die het onderzoek met zich meebrengt, inclusief eventuele verplaatsingskosten van de werknemer.

Mijn doktersbezoek kan enkel tijdens de werkuren: behoud ik mijn loon?

Attest

Wie niet ziek is, en dus arbeidsgeschikt is bij het begin van de arbeidsdag, maar in de loop van de dag ziek wordt, heeft - in principe - recht op gewaarborgd dagloon voor de resterende niet-gepresteerde uren van die dag. Uiteraard moet je werkgever verwittigd worden en zal je in de meeste gevallen een medisch attest van de huisarts moeten bezorgen aan de werkgever.

Opgelet: dit recht op gewaarborgd loon geldt niet bij een loutere controle, onderzoek of behandeling bij bijvoorbeeld een kinesitherapeut of tandarts. In deze gevallen is immers geen sprake van arbeidsongeschiktheid. Daarenboven zal de werknemer een dergelijke afspraak buiten de arbeidsuren moeten proberen in te plannen. Wanneer dit niet mogelijk blijkt, kan hij zijn afwezigheid wel rechtvaardigen door een medisch attest, maar dit geeft geen recht op gewaarborgd loon.

Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?

(lm) - Bronnen: Liantis/Mensura

in samenwerking met Securex 5 mei 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook