Alcohol
Vorige

1 van 38

Volgende
Volgend artikel:

Moet alcohol volledig geband worden uit de werksfeer?

Langer werken verhoogt risico op alcoholprobleem

Wie professioneel lange uren klopt, heeft verhoogde kans op een alcoholverslaving. Dat is het besluit van recent onderzoek aan de Nieuw-Zeelandse University of Otago.
#

‘Jonge werknemers die meer dan 50 uren per week werken, grijpen tot 3,3 keer meer naar de fles in vergelijking tot zij die niet werken. Werknemers die tussen de 30 en 49 uur per week op kantoor slijten, hebben 1,5 meer kans om een alcoholprobleem te ontwikkelen’, aldus Dr. Sheree Gibb. Zij onderzocht meer dan 1.000 inwoners van het Nieuw-Zeelandse Christchurch en constateerde een duidelijke correlatie tussen hard werken en het alcoholgebruik bij 25- tot 30-jarigen.

Verschillende oorzaken

Een verschil tussen mannen en vrouwen is er blijkbaar niet. Maar de leeftijd speelt wel een belangrijke rol: ‘Eens de 30 voorbij en de persoon vast gesetteld zijn, daalt het risico op drankproblemen’, merkt Gibb op.

Volgens onderzoeksleider Gibb zijn er verschillende verklaringen voor het fenomeen:

  • Hardwerkende mensen gebruiken makkelijker alcohol om hun stressvolle levensstijl te verlichten. Alcohol geeft immers sneller een ontspannen gevoel.
  • Bepaalde sectoren hebben een grotere drankcultuur dan andere. In de horeca is een drankje na het werk met de collega’s nu eenmaal sneller gebeurd. Bedrijven waar niet altijd duidelijk is wanneer de werkdag er precies op zit, lopen eveneens een verhoogd risico.
  • Bij bepaalde jobs is ‘socializen’ met de collega’s of klanten belangrijker en vaker aan de orde dan bij andere, al of niet tijdens de diensturen. Vooral salesfuncties komen hiervoor in aanmerking.
  • Wie lange werkdagen presteert, heeft global gezien meer kans op problemen thuis, wat weer makkelijker leidt tot drinken en een alcoholverslaving.

'Work hard, party hard' is dus geen goed idee …

(kv) – Bron: Otago Daily Times 

27 september 2011
Anderen bekeken ook