Werkplek
Vorige

1 van 636

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Kleurkillers op kantoor: 5 voorbeelden

Vakantiepostkaarten van collega’s die jaren aan de muur hangen, een wirwar van computerschermen en draden, open kasten, eentonige kleuren … Sommige kantoren zijn echt saai. Nochtans maken goed ingerichte werkplekken een goede indruk op klanten en maken ze werknemers minder nerveus.
#

“De kleuren op onze werkplek hebben een grote impact op hoe we ons voelen”, vertelt interieurexpert Ilse Van Eetvelde. “Het blijkt even stresserend te zijn om in een eentonige omgeving te zitten als wanneer je omgeving een kleurboek is.”

Ilse Van Eetvelde geeft kleur- en interieuradvies aan bedrijven, en merkt dat kantoren dikwijls een van de probleemzones zijn. “Ik had net nog zo’n klant: het personeel had klachten, voelde zich fysiek en mentaal niet goed op de werkplek en presteerde niet naar verwachting. De inrichting van de werkplek bleek een echt pijnpunt.”

5 kleurrijke kantoorkillers die relatief eenvoudig op te lossen zijn

1. Vakantiepostkaartjes als muur- of kastdecoratie

Wat is het fijn om vanop vakantie een kaartje te sturen naar je werkende collega's. Alleen is het heel wat minder fijn om al die kaartjes jaren bij te houden en uit te stallen op een muur of een kast ... Op sommige werkplekken betekent dit dat de helft van de muren kriskras volhangt met vergeelde kartonnetjes uit vakantielanden die nu al een andere naam hebben.

Dit komt niet enkel zeer slordig over, bovendien vormt het ook een te kleurrijke prikkel die we gerust 'visuele vervuiling' kunnen noemen. Dit is heel schadelijk voor de concentratie en veroorzaakt stress. Een prima oplossing is om een afzonderlijke kader of prikbord te voorzien waarop alle vakantiekaartjes van 1 kalenderjaar (of 1 zomer) verzameld worden. Daardoor geef je al die foto's van gele stranden en blauwe zee 1 opvallende, afgebakende plek. Dit is zinvol, geeft meer visuele rust en zorgt voor een mooier decoratief effect.

2. Geel in al zijn varianten op de muren

Er is een tijd geweest dat zowat elk kantoor, maar ook elke keuken en leefruimte zachtgeel geschilderd werd. Die tijd ligt echter al lang achter ons. Bovendien zal geel - meer dan andere kleuren - de hersenen prikkelen, waardoor we van deze kleur sneller een overdosis krijgen.

Misschien is de tijd gekomen om de wanden van een nieuwe laag verf te voorzien? Kies dan voor warme 'off-whites': zoals een licht warm grijs, een zeer zachte zandkleur, gebroken wit, ... maar zorg ervoor dat het niet als te geel ervaren wordt. Zo verlies je niet de warmte van de kleur en vermijd je een overdosis prikkels. Geen geld om alles te laten herschilderen? Beperk je dan tot enkele muren, en zet ze in het wit of off-white. Dat is zachter voor de ogen.

3. De zwarte achterzijde van een computerscherm

Niet iedereen heeft een laptop waarvan je het scherm dichtklapt. Zeker aan recepties, onthaalbalies, maar ook in landschapskantoren zijn al die pikzwarte achterkanten van computerschermen grote zwarte, storende vlekken. Als er dan ook nog een wirwar van draden aan vasthangt, is dit niet echt het meest stimulerende uitzicht wat je als collega, klant of patiënt kan hebben. Bovendien is zwart een kleur waar geen energie van uitgaat en die geassocieerd wordt met formalisme, strengheid, autoriteit. Niet de uitstraling die je als warme, betrokken en laagdrempelige organisatie wil hebben.

Maar als je dagelijks in zo’n omgeving werkt, zie je dat niet meer. Een ideale manier om dit te ontdekken is om een foto te nemen van je lege landschapskantoor. Of om eens zelf op de plek van de bezoeker of klant te gaan zitten. De oplossing voor te veel zwart: camouflage. Zo kan je de draden wegsteken in kabelgootjes, in de kleur van het bureaumeubel. De achterzijde van het computerscherm kan je verstoppen achter een zichtscherm: in kantoren ideaal omdat dit vaak ook een akoestische verbetering betekent en zorgt voor visuele privacy. Of je kan zelf al beginnen met er een plantje voor te zetten. Dat brengt natuurlijk groen binnen, maakt jou, je collega's en je klant happy en zorgt voor meer productiviteit.

4. Open rekken en kasten met open deuren

Geweldig toch, zo’n prachtige kasten met handige deurtjes … die tijdens de werkdag voortdurend open staan. In het beste geval zijn de kasten gevuld met eenvormige kleurrijke mapjes, maar meestal is het een mengeling van verschillende formaten van dozen, dossiermappen, hangsystemen etc. door elkaar. In kantoren waar regelmatig bezoekers komen (zoals een receptie, een ruimte waar klanten documenten moeten afhalen, …) maakt dit een erg rommelige indruk. Ook kantoren waar alleen maar medewerkers zitten, worden door openstaande kastdeuren erg slordig en druk. De inhoud van de kasten vormt als het ware een leger van visuele prikkels, en dat kan een stresserend beeld opleveren. Ook als je het ‘gewoon’ bent om met open kastdeuren te werken, zal het je concentratie onbewust negatief beïnvloeden. De oplossing? Doe de kastdeuren zo veel mogelijk dicht en vermijd ook om met open rekken te werken, tenzij je het geheel zo netjes en esthetisch maakt dat het weer mooi wordt.

5. Een overdaad aan wit of grijs

Deze kantoorkiller is helemaal niet kleurrijk, maar wel dodelijk voor een goed gevoel op het werk. In oudere kantoren kan dit dan beige zijn (beige tapijt, beige meubilair, beige wanden,…), op spiksplinternieuwe werkplekken is de hoofdtoon meestal wit. Terecht wil men daarmee een maximaal gevoel van licht en ruimte geven. Maar overdaad schaadt echter ook in dit geval. Te veel van eenzelfde kleur stimuleert de hersenen onvoldoende waardoor we ‘vervelingsstress’ krijgen. De oplossing: voldoende andere kleurprikkels voorzien, zonder te overdrijven natuurlijk. Planten, gepaste decoratie, hier en daar wat kleur op de wanden, een vrolijk zeteltje, … Dat kan wonderen doen en verbreekt de monotonie.

(mr) - Ilse Van Eetvelde is interieurexpert bij KleurEnEffect. Vanuit haar achtergrond als socioloog heeft ze zich gespecialiseerd in het effect van kleur en andere visuele prikkels op mensen. Op www.kleureneffect.com kan je een gratis e-book ‘5 Fatale Flaters in de kleurkeuze in zorg, overheid en bedrijf’ aanvragen. 

8 juli 2013
Anderen bekeken ook