Starters
Vorige

1 van 193

Volgende
Volgend artikel:

Meer dan 100 STEMfluencers komen les geven

Jong en werkloos? 3 tips om je tijd nuttig én leuk te spenderen

Werkloos zijn als twintiger hoeft het einde van de wereld niet te zijn. Het is misschien frustrerend, maar het kan even goed als een verademing ervaren worden. Enkele redenen waarom werkloosheid misschien net de ademruimte is die sommige twintigers nodig hebben.
#

Ze zijn erop gefocust om recht van de schoolbank hun droomjob in te stappen, hun leven en carrière op te bouwen, te settelen en dan te werken tot aan hun pensioen. Maar wat als je na je studies niet meteen een job vindt? Of je wordt plots werkloos na je eerste job en er zijn niet meteen nieuwe kansen in zicht? Of je botst wat rond tussen onzekere interimopdrachten? Hoeveel cv’s en sollicitatiebrieven kan je uitsturen voor je moedeloos wordt?

De meeste twintigers willen aan hun leven beginnen en een carrière opbouwen. Ze hebben vaak ook verantwoordelijkheden en rekeningen te betalen. Dat is normaal. Toch is een tijdelijke werkloosheid of rustpauze misschien niet zo slecht.

#YOLO

Het idee om eerst te sparen en dan te reizen, is gezond verstand. Maar de tijd vliegt soms sneller voorbij dan je denkt. Voor je het weet, heb je je plannen in de kast gestoken en heb je het gevoel dat je je kans gemist hebt als je ze er weer uithaalt. Hoe vaak krijg je in je leven de tijd en ruimte om ongedwongen te reizen en de wereld te ontdekken?

Misschien is een welverdiende vakantie, een moment om de wereld te ontdekken, inspiratie op te doen en te experimenteren met je identiteit en te achterhalen wat je nu echt wilt doen met je leven, wel wat je nodig hebt? Een ontslag of misgelopen job hoeft niet altijd een stap terug te zijn, het kan net zijn wat jou of je carrière een duw in de juiste richting geeft. FOMO en YOLO zijn niet voor niets basiswoorden geworden in het Generatie Y-woordenboek.

Benut je tijd

Uiteraard moet dit gezien worden in de juiste context. Zonder doel of persoonlijke missie loop je het risico om af te dwalen en achterop te raken. Stel jezelf de vraag of je iets bijleert, of je nog investeert in je persoonlijke ontwikkeling (en in jezelf)… Een gat op je cv staat niet mooi, maar als je het voor jezelf kan motiveren, dan voor een toekomstige werkgever ook wel.

Gebruik je vrije tijd om voor jezelf orde op zaken te stellen, je prioriteiten te overwegen, je hoofd leeg te maken. Heeft je vorige job of je opleiding een verlammend effect gehad op je creativiteit, je interesses en passies? Tijd om daar terug in te investeren. Focus op wat je graag doet, op je passies en hobby’s. Misschien kan je er een carrière aan koppelen? Misschien voel je je gewoon beter door iets te doen dat je graag doet?

3 bezigheden om je werkloosheid minder loos te doen lijken:

1. Blog

Een blog beginnen om je reizen, bezigheden en persoonlijk traject vast te leggen, is een effectieve manier om jezelf bezig te houden en jezelf te ontwikkelen. Je houdt je hersenen scherp en je kan het gebruiken als logboek. Je reflecteert en je houdt je tijd in de gaten. Handig als je interviewer vraagt, wat je tijdens je time-off hebt gedaan.

Het is ook een goede manier om aan personal branding te doen. Werkgevers zoeken naar zo’n dingen online om te weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Of je nu schrijft over mode, voeding, reizen of eender wat. Je weet maar nooit welke kennis je opdoet, waar je een expertise in ontwikkelt, of met wie je door een gemeenschappelijke passie in contact komt. Misschien helpen blogposts je wel naar een carrière in een sector die je echt aanspreekt doordat je erover schrijft. Werkgevers weten zo dat je echt gepassioneerd bent. Je schrijft er namelijk zelfs over in je vrije tijd.

2. Vrijwilligerswerk

Werken als vrijwilliger terwijl je werkloos bent is een goede manier om jezelf in te zetten voor de maatschappij. Het is ook een mooi stapje in de goede richting als je ooit bij een non-profit organisatie wil werken.

Je toont dat je je inzet, dat je gemotiveerd bent en dat je graag je handen uit de mouwen steekt.

Vrijwilligerswerk hoeft ook niet per se in je omgeving te zijn. Je kan reizen combineren met vrijwilligerswerk. Zie je de lokale voedselbanken niet zitten? Je kan (vaak via projecten) wereldwijd aan de slag als verzorger in een weeshuis of als leerkracht in een school. Er zijn ook veel mensen die proberen te helpen in dierenklinieken of wildlife conservations.

3. Stages

Voor veel pasafgestudeerden is gratis gaan werken niet echt een optie. Je hebt net stage gelopen, waarom zou je het opnieuw doen?

Het is een mooi opstapje om je bij een bedrijf op te laten vallen en je als kandidaat op te geven voor een openstaande functie. Ze kennen je al en weten wat je waard bent.

Weet je nog niet goed welke job er bij je past of welke sector je het meeste aanspreekt? Dit is een handige manier om even te polsen of een functie bij je past. Je kan ontdekken of deze carrière bij je past of niet.

Wat is je droomjob of droombedrijf? Vraag of ze stagiaires aannemen. Het is voor hen minder risico en een minder grote investering, dan iemand voltijds aannemen. Zo kan je je bewijzen, doe je relevante ervaring op en kunnen ze alsnog besluiten om je een kans te geven.

Je weet maar nooit welke contacten je legt. Je breidt op deze manier je netwerk handig uit. Benut alle kansen die je krijgt.

Maar let wel op dat ze je niet uitbuiten en enkel als gratis werkkracht zien. Er moet voor jou ook een meerwaarde aan verbonden blijven. Weet wat je waard bent!

Ga ervoor

Verder is het belangrijk om te genieten van je vrijheid. Er is geen job of contract dat je tegenhoudt. Besef dat het je leven niet stopt, omdat je geen job hebt, integendeel zelfs.

Ga rondtrekken in Azië als je dat wil doen. Schrijf je in voor die schrijflessen in Parijs als je daar van droomt. Ga op fotografieworkshop in Berlijn als dat je aanspreekt. Zorg dat je geen spijt hebt dat je het niet hebt gedaan als je aan het werken bent. Al die projecten die je op hold hebt staan, begin er nu aan. Of rust en reflecteer, als je dat nodig hebt.

Werkloos zijn is dus misschien net wat je nodig hebt.

(sjv)

9 januari 2016
Anderen bekeken ook