Studentenjob
Vorige

1 van 74

Volgende
Volgend artikel:

Blijft een jobstudent ten laste van zijn ouders?

Jobstudent werkt altijd 3 dagen op proef

proefperiode van jobstudent
De proefperiode bestaat niet meer voor ‘gewone’ werknemers, maar wél nog voor studenten.

Goed om te weten nu de grote vakantie in zicht komt: voor studenten is de proefperiode niet afgeschaft door het Eenheidsstatuut. Het Eenheidsstatuut werkt verschillen in de statuten van bedienden en arbeiders weg. Onder meer de opzegtermijnen werden geharmoniseerd.

Doordat die nieuwe opzegtermijnen zijn ingekort bij het begin van de tewerkstelling, had de proefperiode niet veel nut meer. “Maar voor studentenarbeid blijft de proefperiode behouden: een jobstudent werkt altijd 3 dagen op proef”, vertelt Iris Tolpe, Director Legal van Securex.

Studenten zijn steeds 3 dagen op proef

Een proefperiode geeft aan de werknemer en werkgever de kans elkaar te beoordelen en de overeenkomst zonder opzeg of met een zeer korte opzegtermijn te verbreken als de samenwerking geen succes blijkt te zijn.

De eerste 3 werkdagen van studenten bij een bedrijf worden door de wet automatisch als proefperiode beschouwd. Tot het einde van de derde effectief gepresteerde werkdag mag een bedrijf zonder opzeg of vergoeding een einde maken aan de overeenkomst. Hetzelfde geldt voor de jobstudent zelf: die kan de overeenkomst ook stopzetten.

“Voor studentencontracten en overeenkomsten voor uitzendarbeid worden de eerste drie werkdagen als proefperiode beschouwd zonder dat hiertoe een beding moet worden gesloten”, vertelt Iris Tolpe, Director Legal van Securex.

CHECK: Wat moet er als jobstudent in je contract staan?

3 eerste effectief gewerkte dagen

Het zijn de eerste drie effectieve werkdagen die als proeftijd beschouwd moeten worden. “Als een student dus alleen op zaterdag werkt, moeten de eerste drie zaterdagen als proeftijd in aanmerking worden genomen.”

Een proefperiode is wel enkel toegelaten bij de eerste overeenkomst. “Opeenvolgende proefperioden zijn verboden als een uitzendkracht via opeenvolgende overeenkomsten voor uitzendarbeid wordt tewerkgesteld in dezelfde functie, dezelfde werkpost en bij dezelfde gebruiker.”

“De FOD Werk bevestigt dat deze proefperiode niet wordt geschorst door ziekte of een andere schorsing van de overeenkomst.”

Studentenjob FAQ: Alles wat je moet weten!

(mr)

24 juni 2020