Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

Het werk én loon van een Customer Service Representative

Hoeveel verdient een manager in Silicon Valley?

De meest succesvolle en invloedrijke start-ups bevinden zich in Silicon Valley. De meest gegeerde functies en bijpassende lonen ook. Wat verdient een manager in een Silicon start-up?

Levenskost

De lonen in Silicon Valley zijn uiteenlopend, maar vaak exuberant. Logisch, want de levenskost ligt er een pak hoger dan elders. Zo zouden huurprijzen en de kost van andere levensvoorzieningen zo’n 40% hoger liggen dan het Amerikaanse gemiddelde. Er duiken dan ook regelmatig verhalen op van stagiairs die in hun auto leven, young graduates die hun tenten voor een grote som geld in een tuin opzetten, entry level werknemers die in kruiphokken slapen om toch maar een beetje te kunnen sparen.

Investeren

Toch verdient een rookie tegenwoordig al gemakkelijk 120.000 dollar per jaar, omgerekend zo’n 112.900 euro/jaar. Het gaat dan voornamelijk om mensen met een technisch profiel (ingenieurs, ontwikkelaars, programmeurs), die nieuwe technologische producten kunnen ontwikkelen of pitchen.

Hun frisse kennis en innovaties kunnen volledige bedrijven en de (technologische) wereld transformeren. Voor de meeste bedrijven, zeker voor grote spelers als Google, Facebook, Apple, Evernote of Oracle, is dat meer dan de investering waard. Maar ook kleinere veelbelovende bedrijven merken dat ze moeten investeren in hun personeel om hun impact te vergroten.

500.000 dollar minimum

Een competente manager vinden onder de 500.000 dollar per jaar (of 470.450 euro/jaar) is voor velen een onbegonnen zaak. Die hoge lonen zijn niet enkel een product van de hoge huurprijzen, al spelen die wel een rol. De criteria waaraan de profielen moeten beantwoorden zijn eveneens een factor. De strijd om talent woedt hevig in de tech industrie en beloftevolle kandidaten weten wat ze waard zijn.

Grote bedrijven gaan daarom een stapje verder dan alleen een waanzinnig salaris. Ze krijgen er een aardig voordelenpakket bovenop. Zo staan onder andere Alphabet (Google), Facebook en Amazon erom bekend om aandelen te verdelen onder hun personeel. Zo kregen fulltime personeelsleden van Alphabet vorig jaar aandelenpakketten van 85.000 dollar (79.975 euro) per persoon cadeau. Iets waar kleine start-ups en niet-tech georiënteerde bedrijven niet aan kunnen tippen.

Bonus!

Deze grote namen zijn ook erg gul met bonussen, al komen ze in verschillende vormen. Zo werken er een heel aantal bedrijven met loyaliteitsbonussen. Ben je 3 à 4 jaar actief bij Amazon dan word je bijvoorbeeld beloond met aandelen. Ook andere bedrijven werken met retentiebonussen, zodat je meer geneigd bent om te blijven en hard te blijven werken. Andere bedrijven kiezen dan weer voor extra clausules in arbeidsovereenkomsten, wurgcontracten en formules zoals signing-on bonussen, waardoor er een hoop voorwaarden aan promoties en loonsverhogingen hangen. Ga je weg voor je een aantal jaar in dienst bent, dan kunnen deze werkgevers een bonus terugeisen, je salaris bevriezen, of een vergoeding vragen. Er kan ook op voorhand in staan dat een werknemer een aantal jaar niet voor een gelijkaardig bedrijf mag werken. Sommige bedrijven werken daarbij nog eens met een black list waarop de namen van andere bedrijven staan, waar zij hun eigen personeel niet aan willen verliezen. De concurrentie binnen de tech wereld is dan ook groot. Zo zou een senior executive bij Google zo’n 100 miljoen dollar (oftewel 94 miljoen euro) in aandelen gekregen hebben om niet over te stappen naar Twitter.

Met dergelijke verloningen is het geen wonder dat grote bedrijven zoals Google, Apple, Microsoft, Facebook en Amazon zo’n 30% van de pasafgestudeerde computerwetenschappers aan zich weten te binden. The war on talent is springlevend in Silicon Valley en dat brengt duidelijk op.

(sjv) - Bron: Economist / Express Business

14 november 2018
Anderen bekeken ook