Individueel pensioensparen
Vorige

1 van 23

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel steeg dit jaar het loon van de Belgische bediende?

Hoe vroeger dan op je 65ste met pensioen gaan? 9 tips!

vroeger met pensioen
Volgens het Pensioenkadaster ligt het gemiddelde pensioen op ongeveer 1.000 euro netto per maand.
De regering wil dat we langer werken. Vanaf 2030 zullen we pas op ons 67ste met pensioen kunnen gaan. En toch: met deze 9 tips kan het lukken om je collega’s sneller uit te zwaaien.

De wettelijke pensioenleeftijd is momenteel 65 jaar. De regering-Michel besliste om die in twee fasen te verhogen: 66 jaar vanaf 2025 en 67 jaar vanaf 2030.

Na talrijke analyses door een commissie van deskundigen en lange discussies tussen de sociale partners, heeft België de stap gezet. Ons land volgt daarmee het spoor dat bepaalde andere Europese landen (Noorwegen, Italië, Duitsland, Nederland …) de laatste jaren uittekenden. Uiteraard zijn er overgangsmaatregelen gepland. Securex maakte een overzicht van de nieuwe regels.

Gemiddeld pensioen van 1.000 euro

Om vóór de wettelijke rustpensioenleeftijd met pensioen te gaan, bestaat nog altijd de mogelijkheid van vervroegd pensioen. Tot 1 december 2012 waren de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden voor het vervroegd pensioen respectievelijk 60 jaar en 35 jaar. Door de hervorming van de regering-Michel wordt de minimumleeftijd om met pensioen te gaan vanaf 01/01/2019 63 jaar en de loopbaanvoorwaarde 42 jaar.

Niet alleen de officiële regels bepalen of je vroeger met pensioen kan gaan, het moet ook financieel haalbaar zijn. De gemiddelde werknemer moet het na zijn pensionering stellen met 60 procent van zijn laatst verdiende nettoloon. Volgens het Pensioenkadaster ligt het gemiddelde pensioen op ongeveer 1.000 euro netto per maand.

BEREKEN: Zoveel pensioen zal jij krijgen...

Hoe pak je het aan om vroeger met pensioen te gaan? En vooral, wat kan je er nu al aan doen?

9 tips om vroeger met pensioen te kunnen gaan

1. Plan nu!

Hoe vroeger je je financiële situatie en vooruitzichten begint te plannen, hoe beter.

2. Werk voltijds in plaats van deeltijds

Voor je wettelijk pensioen wordt namelijk rekening gehouden met je loon van ieder loopbaanjaar. Met een voltijds loon ben je ook beter in staat om nu te sparen voor later.

3. Kies een werkgever met een goede groepsverzekering

Vul je wettelijk pensioen aan met pensioenopbouw via je werkgever of als zelfstandige (tweede pensioenpijler). Kies bijvoorbeeld een werkgever die een goede groepsverzekering aanbiedt. Een hoger loon lijkt op papier misschien leuk, maar op lange termijn is een goede groepsverzekering voordeliger.

4. Vul je wettelijk pensioen zelf aan

Denk zeker ook aan de derde en vierde pensioenpijler: doe aan individueel sparen voor een aanvullend pensioen (zoals bijvoorbeeld pensioensparen, je krijgt er ook nog eens een serieuze belastingaftrek bij!) en denk aan andere spaar- en beleggingsproducten.

5. Beleg in vastgoed

Heb je wat financiële ruimte? Je kan dan een zwembad installeren of op wereldreis gaan. Of je kan investeren in vastgoed dat je verhuurt. Met de huurinkomsten kan je sparen voor je vervroegd pensioen.

6. Betaal je lening zo snel mogelijk af

Hoe langer de looptijd van je lening, hoe meer intresten je betaalt aan de bank. Eens je eigen huis afbetaald is, valt deze woonkost alvast weg. Dat biedt extra financiële ruimte.

7. Beleg verstandig

Vastgoed is en blijft een stabiele en goede investering. Maar beleggingen kunnen natuurlijk ook een goed rendement opleveren. Afhankelijk van je risicovoorkeur bestaan er tal van beleggingsproducten. Kies zeker een goede bank, die je ook wijst op de kleine lettertjes.

8. Stel je ouders voor hun eventuele nalatenschap te optimaliseren

Het is steeds meer ingeburgerd om op jonge leeftijd van je ouders financieel een steuntje in de rug te krijgen, en via schenkingen of giften zware successie- en registratierechten te vermijden. Bovendien kan je als dertiger of veertiger (aankoop huis, studerende kinderen,…) die extra middelen waarschijnlijk beter gebruiken dan als zestiger. Of je kan ze beleggen.

9. Doe de test

Ben je slechts een aantal jaar van je pensioen verwijderd? Doe dan een test en probeer een jaar lang te leven van wat je inkomen zal zijn eens je gepensioneerd bent. Lukt het niet? Spaar dan nog even extra goed tijdens de jaren dat je nog werkt.

Voel je bij het lezen van deze tips eerder het gevoel opkomen dat je helemaal niet vervroegd, maar juist later met pensioen wil? Geen probleem! Het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd betekent niet dat je verplicht met pensioen moét. Niemand zegt dat je volledig hoeft te stoppen met werken op 65- of 67-jarige leeftijd. Als je werkgever akkoord gaat, is blijven werken bij je huidige werkgever zeker een optie. Daarnaast bestaat eveneens de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden een bezoldigde beroepsactiviteit te koppelen aan je pensioenuitkering.

(mr)

3 september 2015
Anderen bekeken ook