Wie krijgt maaltijdcheques?
Wie maaltijdcheques krijgt, wordt bepaald door een collectieve arbeidsovereenkomst. Daardoor krijgen in een bepaalde onderneming meestal ofwel alle werknemers ofwel geen werknemers maaltijdcheques.
Zowel de toekenning van de cheques als de betaling ervan zullen dan volledig elektronisch verlopen. Gedaan dus met het kwijtspelen van papieren maaltijdcheques of nog vervallen cheques te ontdekken.
In België worden jaarlijks zo’n 250 miljoen papieren maaltijdcheques uitgegeven aan 1,3 miljoen werknemers. Goed voor 20 ton papier per jaar en een aanzienlijke administratieve rompslomp. De verwerkingskost van deze cheques wordt geraamd op 25 miljoen euro.
De elektronische maaltijdcheque moet hier verandering in brengen. De werkgever kan deze cheques aan zijn werknemers toekennen indien deze mogelijkheid werd voorzien in een cao.
Het geld wordt dan op een maaltijdchequerekening geplaatst die wordt beheerd door een erkende uitgever. Betalingen verlopen via een kaart op de bestaande betaalterminals of per sms.
Bedoeling is dat deze kaart voor de werknemer kosteloos zal zijn. Verder moet de gebruiker ook zijn saldo en het aantal nog geldige maaltijdcheques kosteloos kunnen raadplegen. En een week voor de vervaldatum van zijn cheques zou hij een seintje krijgen.
De uitgevers kunnen het systeem nu technisch realiseren en een erkenning aanvragen. De eerste betalingen met de elektronische maaltijdcheque worden verwacht in het najaar. Zeker in een overgangsfase zullen de maaltijdcheques ook op papier blijven bestaan.
(mr)   
12 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wie maaltijdcheques krijgt, wordt bepaald door een collectieve arbeidsovereenkomst. Daardoor krijgen in een bepaalde onderneming meestal ofwel alle werknemers ofwel geen werknemers maaltijdcheques.
Gemiddeld 74% van de Belgische werknemers krijgen maaltijdcheques. Daarmee zijn maaltijdcheques het populairste en ruimst verspreide extralegaal voordeel.
Het systeem van de ecocheque is duidelijk geïnspireerd op dat van de maaltijdcheque, maar toch zijn er enkele belangrijke verschilpunten.
Dokter Prandy Bernardo Feliz Feliz waagde de sprong naar Adviserend Arts bij de Christelijke Mutualiteit en heeft zich dat nog geen moment beklaagd.
Vind je die middagpauze tijdverspilling? Vind je je collega’s te saai om mee te lunchen? Opgelet!
Een werkuur is het duurst in de elektriciteits- en gassector en het goedkoopst in de horeca. Arbeidskosten liggen ook hoger in grote bedrijven.
We vroegen een 52-jarige crisisbegeleider jongeren hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt…
Werken bij Probis: “Iedereen hier is een expert en dat is ook nodig”
Rik vertelt over de jobdagen van FOD Financiën: “De perfecte manier om de diverse functies en de sfeer te ontdekken”