Van bakker tot verpleegkundige
Op de afdeling geriatrie van het Gentse Sint-Lucas ziekenhuis loopt wel een heel bijzondere stagiair rond: de 54-jarige François Bloch.
Ik ben zelfstandig brood- en banketbakker en zaakvoerder van bakkerij De Sutter in Eeklo. In 2006 heb ik de zaak overgenomen, maar de naam heb ik behouden. Zelfstandig bakker zijn, betekent elke dag om 3 uur opstaan en doorwerken tot 15 uur. Dan even pauze, en weer werken van 17 tot 19 uur. In het weekend moet ik nog een tandje bijsteken: dan werk ik vrijdag- en zaterdagavond van 20 uur tot 10 uur ’s ochtends. Een hels ritme, maar wie geld wil verdienen, moet willen werken hé (lacht).
De job zelf - het bakken en bereiden van patisserie en brood - is voor mij nog altijd de leukste baan die er bestaat. Als zelfstandig bakker moet je ook alle facetten van de bakkerij onder de knie hebben om te kunnen inspringen als er iemand afvalt door ziekte of zo. Maar door de hele papierwinkel die er is bijgekomen, kom je als zaakvoerder nog amper in de productie. De boekhouding, de administratie, het federaal voedselagentschap ... Er komt zóveel meer bij kijken. Ook het vinden van jong gemotiveerd personeel is zeer moeilijk.
Ik ben tevreden met mijn loon. Het is soms zeer hard werken, maar de tevreden klanten geven mij voldoening.
Nee, maar mocht ik het toch doen, wil ik in de politiek. Om de lonen van de politici te matigen, om de hoeveelheid deelregeringen en het aantal politici te verminderen en voor een socialer pensioenbeleid te ijveren.
Ja, absoluut. Ik doe aan pensioensparen, aanvullend pensioensparen, heb beleggingen en een spaarboekje.
Mijn vrouw en kinderen (lacht).
Nee. Als ik het nodig heb en ik kan het betalen, zal ik het mij ook aanschaffen.
Aan kledij kan ik echt geen grote bedragen spenderen.
Ontspanning, gaan eten en alles wat mijn kinderen gelukkig maakt.
(mr)
6 augustus 2012Op de afdeling geriatrie van het Gentse Sint-Lucas ziekenhuis loopt wel een heel bijzondere stagiair rond: de 54-jarige François Bloch.
Joeri Fontaine (22) nam twee jaar geleden bakkerij Nolens over in Sint-Truiden. Jobat vroeg hem hoeveel hij verdient.
Carmen Van Hove (41) uit Brecht verdiende samen met haar man - een zelfstandige bakker - ongeveer 4.000 euro netto per maand. Jobat sprak met haar ...
Nadia Ruel zette een grote stap en verhuisde in oktober vorig jaar van Canada naar België. Vandaag runt zij als meester-banketbakker de enige, echte Delacre-boetiek in hartje Brussel.
Weet jij hoeveel je collega's verdienen? Loontransparantie is nog steeds een taboe. Maar zijn Belgen ook wantrouwig als het op hun loon aankomt?
Een goede communicatie bevordert de sfeer op de werkvloer én de band met je collega’s. Deze vijf tips stimuleren een transparante communicatie op de werkvloer.
Een computer en een internetverbinding zijn deze dagen even onmisbaar als een wasmachine of een ijskast. Je bedrijf kan er bovendien aan meebetalen.
Anno 2023 zijn bij het solliciteren een cv, en eigenlijk ook een motivatiebrief, nog altijd aangewezen. En aan dat cv besteed je best de nodige aandacht.
Je collega’s kies je in de meeste gevallen niet zelf en wie pech heeft ergert zich dood aan hun gedrag. Maar hoe ga je best om met ergernissen op je werk?