Werkplek
Vorige

1 van 637

Volgende
Volgend artikel:

Gebruik jij de 20/20/20-regel?

Groener werken in de praktijk: 5 bedrijven geven het voorbeeld

Colruyt-medewerkers die zich engageren om vier dagen per week met de fiets naar het werk te komen, krijgen bovenop de fietsvergoeding een nieuwe fiets, een helm en een fluohesje.
Mocht Van Dale een Begrip van het Jaar verkiezen, kwam ‘ecologische voetafdruk’ zeker in aanmerking. Steeds meer bedrijven doen inspanningen om ook de voetafdruk van hun eigen werknemers te verkleinen, met hun eigen producten of andere technologie.
Colruyt: met de fiets naar het werk
Colruyt-medewerkers die zich engageren om vier dagen per week met de fiets naar het werk te komen, krijgen bovenop de fietsvergoeding een nieuwe fiets, een helm en een fluohesje.

Tandberg: videocommunicatie

Het Noorse Tandberg ontwikkelt videoconferencingsystemen. Nicolas Collette startte in 2002 als general manager de Belux-afdeling op. Inmiddels werken er acht mensen en groeit het bedrijf jaarlijks met bijna 50 procent. “Videocommunicatie is in volle ontwikkeling”, zegt Collette. “De kwaliteit van visuele communicatie gaat er sterk op vooruit. Waarom zou je dan nog vliegen om een zakenpartner uit het buitenland te spreken?” Binnen de Tandberg groep zijn er maandelijks 75.000 video calls tussen de 1.500 werknemers. Zo sparen ze jaarlijks 21.000 ton CO2-uitstoot en 45 miljoen dollar uit.

Umicore: recyclagematerialen

Umicore, het vroegere Union Minière legt zich vooral toe op materiaaltechnologie. Tachtig procent van hun research heeft met schone energie te maken. Woordvoerder Bart Crols: “Lang werken met klassieke grondstoffen heeft sporen nagelaten. Nu willen we de last van het verleden niet aan de volgende generaties door te geven. Intussen besteedde Vlaanderen meer dan 71 miljoen euro besteed aan de reconversie en schoonmaak van vervuilde sites.” Umicore recycleert zelf onder andere edele metalen en voert een groen autobeleid met minder CO2-uitstoot.

Colruyt: met de fiets naar het werk

Duurzaam ondernemen is bij de Colruyt Groep meegegroeid vanuit de ‘laagsteprijzenstrategie’. “De cultuur van efficiënt omgaan met grondstoffen en energie, heeft altijd in Colruyt gezeten”, aldus woordvoerder Tim De Meyer. Met Bike2Work moedigt Colruyt haar personeel aan om naar het werk te fietsen. Hierdoor krijgen intussen al 1.700 mensen een fietsvergoeding, een nieuwe fiets, een helm en een fluohesje. Colruyt heeft ook een handige carpooldatabank, waar momenteel zo’n 800 medewerkers op inloggen. Het vrachtvervoer van de winkelketen is efficiënt: elke vrachtwagen is voor minstens 95 procent gevuld.

Alpro: lagere CO2-uitstoot

Alpro is Europees marktleider in sojaproducten. Het bedrijf uit Wevelgem verdubbelde de jongste zeven jaar zijn omzet. People, planet en profit zijn doorheen de bedrijfsfilosofie geweven. “Het spreekt dat we gaan voor volledig CO2-neutrale fabrieken”, zegt sustainable development coördinator Basiel De Bruyne. Het maken van sojaproducten veroorzaakt, volgens Rajendra Kumar Pachauri, de voorzitter van het Klimaatpanel van de VN, vijf tot tien keer minder CO2-uitstoot dan bij zuivel of vlees. Alpro heeft een eigen waterzuivering met biogasproductie. Het project Bike2Lunch stelt een twintigtal fietsen ter beschikking aan de werknemers voor een ritje tijdens de middag.

Ecover : groene frabriek

Ecover is producent van ecologische was- en reinigingsmiddelen. Al sinds 1980 denken en handelen ze groen. “Alles in dit bedrijf is gericht op duurzaam ondernemen, en daar worden de medewerkers nauw bij betrokken”, zegt international communications manager Effi Vandevoorde. “De fabriek in Malle is een ecologisch unicum, met zijn groene dak van sedum (vetkruid), de ecologische materialen, het eigen waterzuiveringsstation en een oriëntatie om maximaal van het zonlicht te profiteren.” De fietsvergoeding van Ecover is drie maal hoger dan wettelijk bepaald en 35 procent van het wagenpark bestaat uit hybride wagens.

(jd)         

12 januari 2010
Anderen bekeken ook