Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

Discreet solliciteren bij een andere werkgever doe je zo!

Solliciteren is een voltijdse job, hoor je wel eens. Maar wat als je die al hebt? Het is sowieso de meest comfortabele uitgangspositie: je kan rustig uitkijken naar een functie die je ligt, zonder financiële druk. Maar hoe doe je dat zonder dat je baas het merkt?
#

Wel of niet zeggen tegen je werkgever?

Het is vervelend en onwennig om stiekem te gaan solliciteren zonder dat je huidige werkgever hiervan op de hoogte is. Maar daar moet je door, denk aan de situatie erna: een nieuwe job zal je veel gelukkiger maken. In de meeste gevallen is het aangeraden om onder de radar te blijven. De beste optie is je werkgever pas op de hoogte te brengen wanneer je zeker bent van je nieuwe job. Echt zeker, dus wanneer je je nieuw contract hebt ondertekend, niet wanneer je een mondelinge toezegging hebt.

Van in het begin open kaart spelen kan ook, maar enkel als je een goede band hebt met je werkgever. Denk vijf keer na vooraleer je zegt tegen je baas dat je aan het solliciteren bent. Je weet nooit zeker hoe hij of zij zal reageren. Praat erover met goede vrienden of een collega die je in vertrouwen kan nemen.

Probeer het risico op voorhand goed in te schatten, zo voorkom je dat je plots op straat belandt. Wacht sowieso met je aankondiging tot je concreet op zoek bent. Heb je momenteel een job waarbij er een langere inloopperiode nodig is voor je vervanger, dan kan je wél best op tijd een seintje geven.

4 zaken waar je sowieso altijd op moet letten

Surf op het werk niet naar jobsites 

Volgens Nederlands onderzoek vindt 75 procent van het bezoek aan jobsites plaats tijdens de werkuren, met een piek vlak na de lunch. Probeer dit te vermijden, want dit is niet eerlijk tegenover je werkgever. Surf thuis naar jobsites of - als het niet anders kan - tijdens de pauze op je werk. Doe je het tijdens de pauze, wis dan na het bekijken van de vacatures je geschiedenis op je pc. Maar dan nog kan het opvallen door een collega – of je baas! – die toevallig passeert. Je surfgeschiedenis kan ook gemonitord worden.

Anoniem cv posten 

Wanneer je gebruik maakt van sites als LinkedIn, VDAB of jobsites, zorg er dan voor dat je cv anoniem online staat. Je persoonsgegevens en/of de gegevens van je huidige werkgever zijn dan niet zichtbaar. Dit kan je kansen wel wat beperken, maar zo kan je vermijden dat je 'betrapt' wordt.

Gebruik eenvoudige excuses 

Neem je vakantie om op sollicitatiegesprek te gaan? Geef geen reden, ofwel een eenvoudige die zich niet tegen je kan keren. Zeggen dat je naar de begrafenis van je opa moet terwijl hij springlevend is, is delicaat. Misschien vertel je een week later per ongeluk iets over hem waardoor je in de knoei raakt. Veiliger is: een auto-onderhoud, een tandartsbezoek enz. Licht de reden ook niet te uitgebreid toe, want dat kan verdacht lijken. Als er geen reden gevraagd wordt, laat je het ook beter in het midden. Zorg er ook voor dat je realistisch blijft, en bijvoorbeeld geen 10 tandartsafspraken na mekaar aanvraagt.

Bereid je erop voor dat je kan 'betrapt' worden. 

Enkele richtlijnen voor als het zover is:

  • Blijf niet ontkennen als het bewijs overduidelijk is. Anders maak je het nog erger.
  • Reageer rustig en begin je niet honderduit te excuseren. Dat heeft toch geen zin.
  • Geef een aannemelijke verklaring. Zeg bijvoorbeeld dat je niet echt ander werk zoekt, maar even wou testen hoe goed je in de markt ligt. Of leg voorzichtig uit wat er in je huidige job ontbreekt en waarom je ander werk zoekt. In dat geval kan het zelfs gebeuren dat je huidige werkgever zal kijken wat er kan veranderen aan je takenpakket om je opnieuw tevreden te stellen.

Hoe tijd vinden om te gaan solliciteren als je werkt?

Het is niet evident om nog de tijd en energie te vinden om te solliciteren wanneer je ook nog eens alle dagen aan het werk bent. Dus is het belangrijk dat je goed plant en nadenkt over wat je wil gaan doen. Daarna is het de kunst om selectief genoeg te zijn en enkel in te gaan op wat voor jou de topvacatures zijn. Je gaat hier sowieso keuzes moeten maken, dus vermijd jobs waarbij je op voorhand al aanvoelt dat je het profiel niet genoeg benadert.

Belangrijk is ook dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Dit telt zowel voor het aantal sollicitaties dat je gaat doen, als voor je nevenactiviteiten buiten het werk. Succesvol solliciteren kost tijd, probeer dus je vrijetijdsactiviteiten op een laag pitje te zetten. Of kies een periode waarin je het sowieso wat rustiger hebt.

Enkele tips:

  • Reserveer specifieke periodes waarin je enkel bezig bent met sollicitaties. Hou bijvoorbeeld je zaterdagvoormiddag vrij om motivatiebrieven te schrijven. Solliciteren tussen de soep en de patatten is altijd tijdverspilling. Gun jezelf rust en concentratie, dan werk je efficiënter en het gaat je betere sollicitaties opleveren.
  • Je moet zelf tijd vrijmaken voor je sollicitaties, en geen tijd “inpikken” van je huidige werkgever. Meld je nooit ziek om een sollicitatiegesprek te gaan afwerken.
  • Als je op het werk telefonisch gecontacteerd wordt, verwijder je dan even van je bureau. Indien dit geen optie is, kan je altijd vragen of je later kan terugbellen.
  • Gebruik nooit je e-mailadres van het werk voor het versturen van sollicitaties.
  • Geef bij rekruteerders altijd duidelijk aan dat je momenteel nog aan de slag bent. In dat geval gaan ze zich flexibeler opstellen naar je kandidatuur toe. Je zal zeker geen uitzondering zijn, indien er toch een test op een specifiek moment moet afgenomen worden, kan je best toch verlof nemen.

Let op wie je in vertrouwen neemt

Op het werk is het altijd gevaarlijk om iemand in vertrouwen te nemen. Denk twee keer na aan wie je het vertelt. Neem maximaal een of twee collega’s in vertrouwen. Maar pas op: zelfs je beste maatje op het werk kan per ongeluk verklappen dat je met je gedachten al elders zit. Vertel het indien mogelijk tegen iemand die in een ander team zit, want als iemand waar je dagelijks moet mee samenwerken het weet, kan dit extra moeilijkheden en spanning opleveren om het geheim in stand te houden.

Hetzelfde geldt voor familie en vrienden. Wees voorzichtig met wie je het nieuws deelt. De wereld is klein en wie weet gaat je neef wel squashen met de vrouw van je baas.

Opgelet met wat je deelt op je profielen op de sociale media. Op Facebook kan een status die jij enkel deelt met je vrienden, geliket worden en zo door veel meer mensen bekeken worden.

(mr) – Bron: Vivaldis Interim & VDAB 

26 maart 2014
Anderen bekeken ook