Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 372

Volgende
Volgend artikel:

Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?

De relatie tussen je loon en ... overspel

Gaan mensen sneller vreemd als ze meer verdienen of is het net andersom? De universiteit van Connecticut zocht het uit.
#

Kan je loon ervoor zorgen dat je partner je bedriegt? Volgens professor Christin Munsch van de universiteit van Connecticut is er wel degelijk een verband. Al ervaren mannen en vrouwen dat verband anders.

Mannen vs. vrouwen

Haar studie die zich focust op 3000 Amerikaanse koppels, wees uit dat mannen vaker overspel pleegden als de vrouw de kostwinner was thuis. Terwijl vrouwen net minder vreemd gingen als ze financieel afhankelijk waren van hun man. Hoe dat komt?

Overcompensatie

“Mannen die hun traditionele rol van kostwinner kwijtspelen, voelen zich gekrenkt in hun mannelijkheid,” legt Munsch uit. “Dat gevoel proberen ze te compenseren door onder andere vreemd te gaan. Zo creëren ze afstand tot hun partner en straffen ze hun echtgenote omdat ze meer verdient.”

Een fenomeen dat steeds vaker opduikt, omdat vrouwen de laatste decennia meer verdienen en vooral in Europa en Amerika ook vaker de grootste kostwinner zijn in het huishouden.

Toch gaan mannen niet enkel vreemd als ze minder verdienen dan hun vrouw. Het is zo dat de kans op overspel krimpt naarmate ze meer verdienen… tot op een zekere hoogte. Wanneer ze meer dan 70% van het gezinsinkomen inbrengen, gaat de kans op een slippertje weer omhoog.

“Deze mannen zijn zich ervan bewust dat hun vrouwen materieel volledig afhankelijk zijn van hun partner. Zij zijn dan ook niet snel geneigd om op te stappen wanneer ze hun partner op een buitenechtelijk avontuur zouden betrappen.”

Toch is het risico op overspel nog lager bij mannen die de enige kostwinner zijn in een huishouden in vergelijking met mannen die financieel volledig afhankelijk zijn van hun partner.

Taboe

Hoewel officiële overheidsstatistieken haar theorie onderbouwen, neemt Munsch de cijfers toch met een korrel zout. Ze wijst erop dat veel mensen in enquêtes het ‘wenselijke’ antwoord zullen aanduiden in plaats van eerlijk te zijn. Op vreemdgaan ligt nog een moreel taboe, dus zelfs anonieme enquêtes zullen niet altijd de waarheid reflecteren.

(sjv) – Bron : Express.be 

7 juni 2017
Anderen bekeken ook