Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 889

Volgende
Volgend artikel:

Onze talenkennis gaat sterk achteruit

De grootste levenslessen van 8 mensen aan de top

Arianna Huffington als 22-jarige.
Zelfs de meest succesvolle mensen hebben er vaak een hele weg opzitten. Een weg met bochten, heuvels en dalingen, en af en toe belandden zij ook eens naast de baan. Toch beten ze door en kunnen ze zich nu tot de meest succesvolle ondernemers ter wereld rekenen. Hier vertellen ze wat ze graag hadden willen weten vóór ze 22 werden ...
Arianna Huffington
Arianna Huffington als 22-jarige.

1. Arianna Huffington

Arianna Huffington

Oprichtster en hoofdredactrice van The Huffington Post, Arianna Huffington, wist naam en faam te maken met haar website. Toch was ook voor haar de weg niet altijd even gemakkelijk.

Vooral de ongezonde relatie van onze cultuur met tijd baart haar zorgen. Zelf was ze ook altijd gehaast, leed ze een gestresseerd bestaan en had ze constant het gevoel dat er niet genoeg tijd was om alles te bereiken wat ze wilde bereiken. Een ondertussen ingeburgerd fenomeen dat ook gekend is als time famine of ‘tijdshongersnood’.

“Moest ik terug kunnen keren in de tijd, dan zou ik mijn 22-jarige zelf confronteren met een quote van Brian Andreas: Alles veranderde op de dag dat ze doorhad dat er exact genoeg tijd was voor de belangrijke dingen in haar leven.” Huffington ziet deze obsessie met tijd niet als een louter persoonlijk probleem, maar vooral ook een maatschappelijk, cultureel probleem. “Zolang succes wordt bepaald door wie het meeste uren werkt, wie het langst zonder vakantie kan, wie het minste slaapt, wie het snelst reageert op een nachtelijke e-mail – met andere woorden, door wie het meest lijdt aan tijdshongersnood – gaan we nooit kunnen genieten van de voordelen van voldoende tijd.”

2. Robert Herjavec

Robert Herjavec

Misschien een naam die niet zo bekend in de oren klinkt, maar daarom niet minder inspirerend ... Robert Herjavec is het schoolvoorbeeld van een self-made man met een carrière die zowel film- en tv-werk als de technologiesector overspant. Momenteel is hij vooral gekend als één van de investeerders/juryleden in Shark Tank, een reality show die opkomende ondernemers als kandidaten tegen elkaar opzet en hen hun ideeën laat presenter voor investeerders.

“Als ik eender welk advies zou kunnen delen met mijn 22-jarige zelf, dan zou dat simpel zijn: droom groter.” Herjavec zegt dat hij toen hij 22 was, niet groot genoeg droomde, waardoor hij niet goed begreep hoe hij zijn creativiteit in iets tastbaar kon omzetten.

3. Suze Orman

Suze Orman

Als advies aan 22-jarigen zegt ze dat ze hen niet zou aanraden om 8 jaar te zoeken naar het pad dat ze willen nastreven, maar ze hoopt wel dat ze zichzelf genoeg tijd en ruimte gunnen om alles op hun gemak uit te zoeken. “Dat is geen vrijgeleide voor luiheid. Ik werkte, en ik heb hard gewerkt, toen ik een twintiger was. Ik zou de ervaringen die ik toen heb opgedaan voor niets willen ruilen. Maar als er ergens een 22-jarige is die dit leest en zich een beetje op de dool voelt, dan heb ik deze boodschap: Been there, done that. En kijk naar mij – het is allemaal meer dan goed gekomen, toch?”

Bekend als Amerikaanse schrijfster, motivatiespreker, televisiepresentatrice, maar vooral als financieel adviseur, lijkt Orman de weg naar succes rechttoe rechtaan gevolgd te hebben. Niets is minder waar. Ze begon haar ‘carrière’ door met enkele vrienden naar Californië te trekken en er bomen en struiken te ruimen. Niet bepaald glamoureus of lucratief. Daarna werkte ze nog 7 jaar als serveerster, alvorens ze aan haar uiteindelijke carrière begon. “Ik was al 30 toen ik een job vond – als stagiair bij een effectenmakelaar – die mij uiteindelijk op het pad bracht dat mij heeft geleid naar waar ik nu sta.”

4. Richard Branson

Richard Branson

De tycoon van The Virgin Group is beroemd en berucht, en steekt zijn dromen en plannen niet onder stoelen of banken. Hij moedigt iedereen dan ook aan om hetzelfde te doen. Zijn advies? Laat vroegere misstappen je (of eender wie) niet begrenzen.

“Ik ben niet de persoon die ik 42 jaar geleden was. Ik ben zelfs niet dezelfde persoon die ik twee jaar geleden was. We veranderen allemaal, we leren allemaal, we groeien allemaal. Iemand constant straffen voor een vergissing uit het verleden is niet alleen onlogisch, het is ook gewoon fout. Wees daarom de persoon die de mogelijkheden van verandering omarmt, zowel in jezelf als bij anderen. We verdienen allemaal een tweede kans. De volgende keer dat je de kans krijgt om iemand een tweede kans te geven, aarzel niet.”

5. Marc Lore

Marc Lore

Lore is CEO van Jet.com, een soort online shopping club, waarvan de leden in ruil voor een kleine ledenbijdrage toegang hebben tot producten voor de laagste prijzen. De start-up wordt gelabeld als de nieuwe concurrent van Amazon. Lore is dan ook niet nieuw in de sector. Zijn loopbaan liep langs banken, commerciële sportwebsites (gokken, ruilkaarten, verzamelparafernalia …) en e-shops, tot zelfs Amazon, die heel wat geld over had voor zijn vorige bedrijfjes.

Nochtans leek Lore niet altijd zo’n ondernemer. Het enige wat hij wou nadat hij zijn diploma had behaald, was een job die goed stond op zijn cv en goed zou betalen. Hij vond dus dat het geluk hem toelachte toen hij werd aangenomen bij een bank. Hoewel hij in de financiële sector veel leerde, moest hij toch ook enkele harde conclusies trekken en zich realiseren dat geld niet alles is.

“Op een ochtend viel ik op de vloer van mijn kantoor, terwijl er een elektrische schok door mijn borst schoot, te wijten aan de constante stress. Hoewel het geen hartaanval was, was de boodschap duidelijk. Ik had ongelooflijk hard gewerkt om aan de top te raken, maar ik stond daar maar alleen – en het was niet genoeg. Het was onbevredigend. Sindsdien heb ik geleerd dat je veel grotere dingen kunt bereiken als je focust op wat je kunt geven. Uiteindelijk heb ik mij gerealiseerd dat succes niet valt te meten met salaris, titel of diploma, maar met de impact die je hebt op anderen en hoeveel gelukkiger je de mensen maakt die je bereikt.”

Lore verliet dus de financiële sector en vervulde zijn droom om ondernemer te worden.

6. Adena Friedman

Adena Friedman

Friedman draagt de titel President of Global Capital Access, Technology & Insights bij Nasdaq en zij vindt het belangrijk dat mensen weten dat het oké is om van idee te veranderen.

Zelf legde ze zich tijdens haar jeugdjaren vooral toe op politieke en overheidsstudies, waarna ze in haar laatste jaren aan de universiteit toch nog veranderde en besloot een Master in Business & Administration na te streven aan de Vanderbilt University.

Haar pleidooi om niet bang te zijn om van idee te veranderen: “Verander je je koers, dan sta je op de drempel van een carrière waarvan je hoopt en verwacht dat ze je zal belonen met inhoud, materieel comfort, en mogelijkheden die met de jaren blijven toenemen. Op de werkvloer vertaalt dat zich naar “de kracht van ja” – de open deur die nog jaren naar meer open deuren zal leiden.”

Ze adviseert jonge werknemers daarom om goed na te denken over hun eerste werkgever. Geeft het bedrijf je wel genoeg ruimte om te groeien en jezelf te ontwikkelen? Stel daarom jezelf de vraag: is dit het soort organisatie die mijn loyaliteit zal compenseren met nieuwe opdrachten en projecten? Is het een organisatie die goed werk en inzet beloont met mogelijkheden om jezelf te verbeteren op lange termijn?

7. Maynard Webb

Maynard Webb

Webb, voorzitter bij Yahoo, wist zich ondanks zijn harde jeugd op te werken. Hij begon als bewaker bij IBM en droomde ervan om manager te worden bij het bedrijf en ooit een huis te kunnen kopen. We kunnen stellen dat dat hem gelukt is.

Zijn raad aan zijn 22-jarige zelf is dan ook: “Als je durft dromen en dan hard werkt en goed uitvoert, kan je meer bereiken dan je je ooit kunt inbeelden.”

Hoewel hij geen idee had hoeveel hij uiteindelijk zou kunnen bereiken, besefte hij dat goede komaf en een geconnecteerde stamboom niet de enige manier waren om iets te bereiken in het leven. “De enige manier om te geraken waar je wilt komen, is door de stap te zetten en ervoor te gaan. Opdagen, op de deur kloppen, en erdoor rennen.”

8. Ian Callum

Ian Callum

Ian Callum is een grote naam in de auto-industrie. De Britse auto-ontwerper is het hoofd van design bij Jaguar. Zijn advies? “Werk 10% harder dan iedereen. Ga verder.”

Hij zegt zelf dat hij deze lijfspreuk al vroeg ten harte nam. “Iets dat ik erg vroeg ontdekt heb, is dat 10% extra inzet, 100% verschil maakt. Echt waar.”

Zelfs als het niet meteen beloond lijkt te worden, blijf doorzetten en geloven dat het beter wordt. “Toen ik juist begon te werken, wou ik dat er iemand was geweest om te zeggen: ‘Maak je geen zorgen. Over 4 of 5 jaar, wat nu nog veraf lijkt maar dat is niet zo, zal je situatie volledig veranderd zijn. Geloof me.’ Het is belangrijk om dat in te zien.”

(sjv) – Bron: Business Insider 

30 juni 2017
Anderen bekeken ook