Online solliciteren
Vorige

1 van 101

Volgende
Volgend artikel:

Mag je toekomstige werkgever je social mediaprofiel screenen?

De do’s en don’ts van online solliciteren

vrouw solliciteert online
Jobs worden steeds meer ingevuld via het internet. Bewust bezig zijn met je online profiel is dan ook een must geworden wil je die droomjob te pakken krijgen.

Wij zetten de do’s en don’ts op een rij.

DO'S

1. Pas je online cv elke dag aan

Zelfs al is het een kleine verandering, zo blijf je bovenaan de zoekresultaten staan. Rekruteerders en hr-managers kijken altijd eerst naar de recentste profielen. Het doornemen van andere cv’s in je werkveld kan helpen om te ontdekken hoe je platgetreden paden en zinnetjes kan vermijden.

2. Gebruik keywords

Zorg dat je de zoekmachines te slim af bent en zet in je cv de belangrijkste woorden uit de jobomschrijving. Pas de uitleg over je vaardigheiden en ervaring aan aan wat je potentiële werkgever vraagt. Geen uniform cv dus voor alle online sollicitaties.

3. Geef je online cv een relevante naam

Probeer rekruteerders en hr-managers te verleiden. De titel ‘Biomedisch projectingenieur’ zal meer aandacht trekken dan ‘Gemotiveerde 25-jarige zoekt een job’.

4. Word gevonden

Werkgevers verwachten dat je op het internet aanwezig bent. Als je al 15 jaar in dezelfde business werkt, maar je naam of verwezenlijkingen duiken nergens online op, dan zal je niet weerhouden worden. Zorg op z’n minst voor een uitgebreid LinkedIn-profiel, liefst met enkele aanbevelingen.

5. Twitter

Heb je een bedrijf waarvoor je absoluut wil gaan werken, volg dan de hr-manager of andere werknemers op Twitter. Zo ben je als eerste op de hoogte van primeurs zoals een nieuwe vacature. Beter nog is om zelf honderden volgers te hebben natuurlijk, dan zal je zeker en vast opgemerkt worden op de jobmarkt.

6. Volg één lijn

Zorg dat je professionele profiel op alle online platformen hetzelfde is. Het komt verwarrend over als je vaardigheden of ervaring op Facebook anders zijn dan op LinkedIn.

DON'TS

1. Kwantiteit gaat boven kwaliteit

Schieten op alles wat beweegt op het internet heeft geen zin. Solliciteren voor massa’s jobs kan heel productief lijken, maar heeft eigenlijk geen zin. Beter 20 gefocuste sollicitaties dan 200 in het wilde weg. Zoek dus naar bedrijven waar je absoluut wil gaan werken en jobs die je écht interesseren.

2. Zeggen dat je goed bent

Je moet het tonen! Met blogs, online artikels, een portfolio, video’s of zwier die fantastische PowerPoint-presentatie van jou op het net … Vroeger werkte het om je cv af te geven en te vertellen waarom je geschikt was voor de job. Met het toenemende belang van het internet zijn er manieren genoeg om echt te laten zien wat je in je mars hebt, en dat verwachten rekruteerders ook.

3. Ik zwier alles op Facebook

Een onderzoek van Microsoft in 2009 toonde aan dat 70 procent van de hr-managers al kandidaten geschrapt had door wat ze online vonden over hen. Het is dus wel degelijk belangrijk wat je op het internet uitspookt. Sluit je dus niet aan bij online groepen die je reputatie kunnen schaden, en let op wat je op Facebook zet en wat je vrienden over jou posten.

4. Mezelf googlen is onnozel

Volgens dezelfde studie neust 79 procent van de rekruteerders en hr-managers op het internet rond om meer informatie te vinden over sollicitanten en beïnvloedt dit het selectieproces. Google jezelf dus regelmatig, de top-vijf van de zoekresultaten maakt of kraakt jouw online profiel. Als je negatieve informatie niet kan verwijderen, zorg er dan voor dat je positieve zaken over jezelf post: bijvoorbeeld door vragen te beantwoorden op fora, te reageren op blogs of zelf een blog te starten.

5. Alleen echte contacten zijn belangrijk

Het internet en de sociale media bieden gigantische mogelijkheden om je netwerk uit te breiden. Eigenlijk was netwerken nog nooit zo makkelijk. Jobs worden nog altijd het meest ingevuld via via. Hoe meer mensen je ontmoet – dus ook online – hoe groter de kans op een mooie job.

(mr) – Bron: www.ctv.ca 

16 september 2011
Anderen bekeken ook