Thuiswerken
Vorige

1 van 278

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

De 7 vereisten voor een optimale flexwerkplek

Steeds meer organisaties laten hun werknemers vrij kiezen waar en wanneer ze werken. Maar hoe maak je een flexwerkplek tot een aangename plek waar het fijn en productief werken is?
#

1. Aandacht voor de wensen van de werknemers

Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar in veel bedrijven wordt flexibel werken ingevoerd zonder grondig overleg met de werknemers. Hoe zien de werknemers het en wat zijn hun verwachtingen en eisen om goed te kunnen werken?

Het is ook aan te raden dat je als werkgever de relevante specialisten er bij betrekt. Denk aan: facility managers, ergonomen, industrieel hygiënisten etc. Zo kom je al van in de ontwerpfase tot een kantoorconcept dat rekening houdt met de noden van de medewerkers en de specifieke situatie van het bedrijf.

2. Goede akoestiek

Te veel lawaai op de werkvloer vormt een ernstige bedreiging voor de productiviteit, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. We worden er ongemakkelijk van en ervaren meer stress, wat op termijn kan leiden tot absenteïsme.

Zorg dus voor een goede akoestiek in het kantoor en voorzie de mogelijkheid om in gesloten ruimtes te werken. Zo kunnen de medewerkers geconcentreerd doorwerken wanneer ze daar nood aan hebben.

3. Pingpongtafel, voetbal- of basketbalgoal

Hoge werkdruk en continue bereikbaarheid zorgen voor extra behoefte aan ontspanning. Investeren in een ruimte waar dat mogelijk is, is dan ook geen overbodige luxe. Voorzie bijvoorbeeld een rustplek om even op adem te komen of een babbeltje te slaan. Sommige bedrijven kiezen er zelfs voor om een pingpongtafel, voetbal- of basketbalgoal te installeren waar je je als werknemer even kan uitleven.

4. Voldoende verluchting en verlichting

Even belangrijk voor het mentale en fysieke welzijn van de medewerkers zijn: een aangename binnentemperatuur, voldoende verluchting en verlichting van de werkplek. Een goed verlichte en verluchte werkplek zorgt voor minder vermoeidheid en een betere productiviteit.

5. Voldoende privacy

Een nadeel van open kantoren is het gebrek aan privacy. Doordat iedereen kan meeluisteren met (telefoon)gesprekken, voelen medewerkers zich soms geremd om in gesprek te gaan. Ook dit kan opgelost worden door enkele gesloten (vergader)ruimtes te voorzien: ze stimuleren de informele contacten en nodigen de medewerkers uit om discussies ten gronde te voeren.

6. Plek om samen te eten

Een uitnodigende ruimte waar je met de collega’s samen kan eten, is zeker ook een must. Zelfs vijf meter verderop aan een tafel eten met enkele collega’s zorgt voor een welgekomen break. Even weg van je computerscherm geeft de nodige ontspanning en is het ideale moment om bij te praten of te netwerken met je baas.

Achter je pc eten, gaat vaak samen met een onevenwichtig voedingspatroon en gewichtstoename. Afgeleid door telefoon en e-mail blijf je eten, ook al heb je al lang genoeg. Je eet bovendien sneller. En sneller eten, doet verdikken.

7. In de hoogte verstelbare bureautafels

Wij Belgen zitten zo’n 55% van onze tijd. Onze jobs houden ons gekluisterd aan onze bureaustoel. Maar ook onze vrije tijd brengen we te vaak zittend voor de televisie door.

Wist je dat ook wie sport voldoende moet rechtstaan. Een uurtje sporten is absoluut gezond, maar het maakt je zituren niet goed.

Afhankelijk van de aard van het werk, kan het juiste ergonomisch bureaumateriaal, zoals tafels die elektrisch in de hoogte verstelbaar zijn voor zittend tot staand werken, een groot verschil maken. De noodzaak van gemakkelijke instelbaarheid is nog groter in flexsituaties omdat we vaak aan andere bureaus zitten.

(mr) – Met dank aan Mensura  

29 maart 2017
Anderen bekeken ook