De 5 grootste barrières op zoek naar een (nieuwe) job

Je schrijft de ene sollicitatiebrief na de andere, maar je slaagt er maar niet in een job te pakken te krijgen. Heel frustrerend. Maar misschien maken de volgende kleine dingen wel een wereld van verschil ...
#

Geen positieve attitude (meer) hebben

Een positieve ingesteldheid helpt bij het vinden van een nieuwe job. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar toch is het cruciaal. Ook als je al enkele maanden vruchteloos op zoek bent naar werk, moet je op le moment suprême (het sollicitatiegesprek en het schrijven van je motivatiebrief) positivisme uitstralen.

Je mag vloeken zoveel je wil als er weer eens een vriendelijk mailtje binnenkomt dat je niet geselecteerd bent (maar ze jouw sollicitatie zeker gaan bijhouden voor later!), of als je niets hoort van een bedrijf waar je echt wou beginnen. Maar wanneer het ertoe doet, moet je er staan. Negatieve opmerkingen en sarcasme kunnen er dan voor zorgen dat de werkgever voor een andere kandidaat kiest. Jezelf moed inspreken en bewust positieve gedachten oproepen voor je start aan een sollicitatiegesprek kan echt helpen. En vraag steeds waarom ze niet voor jou gekozen hebben, dat kan nuttige info opleveren voor later.

Geen job hebben

Het is makkelijker om een job te vinden als je er al een hebt. In deze crisistijden met piekende werkloosheidscijfers klinkt het misschien niet helemaal oké, maar voor veel werkgevers is geen werk hebben een ongelofelijke afknapper. Eenmaal je werkloos raakt, kan je dus in een vicieuze cirkel terechtkomen. Hoe langer je werkloos blijft, hoe minder aantrekkelijk je wordt. Langdurig werklozen moeten concurreren met wie minder lang werkloos is en met mensen die werk hebben. Het is niet evident om de strijd aan te gaan met de vooroordelen van werkgevers die denken dat werkzoekenden die al enige tijd zonder job zitten, niet meer over de juiste kwalificaties beschikken en zich niet meer kunnen aanpassen aan een werkomgeving. Overweeg daarom vrijwilligerswerk of andere projecten die tonen dat je niet stilgezeten hebt.

Je feestfoto’s op Facebook zijn voor iedereen zichtbaar (of voor vrienden van vrienden)

We delen allemaal veel op sociale netwerksites. De meeste Generatie Y-medewerkers (91 procent) zijn zelfs van mening dat het tijdperk van de privacy voorbij is. Een derde zegt zelfs niet bezorgd te zijn over alle informatie die over hen wordt verzameld en opgeslagen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Cisco, wereldwijde marktleider in netwerktechnologie, bij 3.600 jongeren in 18 landen, waaronder de VS, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

En toch is het verstandig twee keer na te denken welke informatie en foto’s je zomaar op het net gooit. 92 procent van de bedrijven gebruikt namelijk de sociale netwerken om te rekruteren. Een op de vier bedrijven heeft al met succes een kandidaat gevonden op Facebook, aldus Dan Schawbel, een Amerikaans expert en onderzoeker van Generatie Y en hun carrière.

Als je op Facebook instelt dat je foto’s mogen bekeken worden door vrienden van vrienden, kunnen al snel honderdduizenden mensen je foto’s zien. Dus die zatte foto’s van dat feestje of die zotte verkleedpartij van vorige week op Facebook delen, is dan al heel wat minder onschuldig.

Spellingsfouten maken

Verwijzingen naar illegale drugs, seksueel getinte posts en verwijzingen naar alcoholconsumptie worden door respectievelijk 78 procent, 67 procent en 47 procent van de rekruteerders negatief beoordeeld. Maar vreemd genoeg worden grammatica- en spellingsfouten op sociale netwerken negatiever beoordeeld dan een zatte foto: 54 procent van de rekruteerders reageert negatief op grammatica- en spellingsfouten, tegenover 47 procent op verwijzingen naar alcoholconsumptie, aldus Dan Schawbel.

Kan je dan alles oplossen door geen profiel te hebben op sociale media? Neen, dat ook niet, want dan kunnen bedrijven denken dat je iets te verbergen hebt. Dus toch nog maar eens goed die privacysettings checken op Facebook?

De beloning laat te lang op zich wachten

Een nieuwe job heb je niet in een handomdraai. Het geloof in jezelf behouden, is daarom heel belangrijk. De ene vindt zich te oud, de ander te jong, en als je pas afgestudeerd bent, vrees je je gebrek aan ervaring. En als je veel ervaring hebt, denk je niet mee te kunnen met al die moderne snufjes op kantoor.

Wat kan helpen, is jezelf op tijd eens belonen. Natuurlijk is het uiteindelijke doel het in de wacht slepen van een nieuwe job, maar dat wil niet zeggen dat er onderweg niet heel wat te vieren valt. Breng je vorderingen in kaart en feliciteer jezelf wanneer je mijlpalen bereikt bij je zoektocht naar een baan. Als je bijvoorbeeld deze week je doelstelling hebt behaald doordat je naar 5 contactpersonen een sollicitatiebrief hebt geschreven, trakteer jezelf dan op een cappuccino en een stuk taart. Of op een Duvel met nootjes.

(mr) 

11 april 2013

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook