CV
Vorige

1 van 163

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

De 21 meest belachelijke zaken op een cv

Wil je aan een job geraken, dan mag je geen grijze muis zijn. Je moet met je cv opvallen en origineel zijn. Maar bewaak goed de grens, want voor je het weet, ga je te ver en kom je belachelijk over.
#

21 zaken die je beter niet doet op je curriculum vitae …

1. 'Grappig' zijn

Ook al ben je een geboren grappenmaker, dan nog is een cv niet de plaats om dat te tonen. Blijf ernstig. Lachen, gieren en brullen komt later wel.

2. Taalfouten maken

Wie gegarandeerd verticaal geklasseerd wil worden, kan dat onmiddellijk bewerkstelligen door een paar opvallende dt-fouten in z'n cv te zetten.

3. Een lelijke foto meesturen

Als het niet effectief gevraagd wordt, moet je geen foto op je cv zetten. Wil je aangenomen worden voor je competenties, of voor je looks? Uiteraard geldt dit niet als je solliciteert voor een job waar uiterlijk wel belangrijk is zoals model, host(ess) of acteur. Ook een foto van jezelf bijvoegen in cheerleader-tenue, zoals een sollicitant deed, is niet echt relevant.

4. Informatie meedelen over je familieleden

Een werkgever heeft er geen zaken mee wat voor werk je ouders doen of deden, hoe ze heten, of je broers en/of zussen hebt, of je nog thuis woont en of je verliefd, dan wel gescheiden bent, met wie en waar je getrouwd bent, wanneer en hoe dikwijls je het doet. Weglaten dus!

5. Een plastic voet meesturen

Een sollicitant stuurde eens een plastic voet op, met de boodschap dat ze graag "haar voet tussen de deur" wilde krijgen. In haar sollicitatiebrief maakte ze nog meer verwijzingen naar de voet, zoals: ‘dat de schoen voor deze job haar precies zou passen.'

6. Clichés gebruiken

Ben jij een "gedreven persoonlijkheid" die graag in een "dynamische firma" wil werken en helemaal klaar is voor een "nieuwe uitdaging"? Dan ben je een van de vele grijze muizen die deze afgrijselijke clichébewoordingen gebruiken. Een beetje originaliteit zal je kansen om geselecteerd te worden, doen toenemen.

7. Een inhoudsopgave maken

Een goede vuistregel is om je cv te beperken tot één pagina. Met twee pagina's maak je ook nog wel kans, maar alles daarboven valt niet echt aan te raden. Een cv maken dat zo lang is dat je er een inhoudsopgave moet aan toevoegen, maakt al helemaal geen kans.

8. Je politieke voorkeur vermelden

Je lacht, maar je zou versteld staan wat voor gegevens mensen allemaal op hun cv zetten. Neen, je hoeft echt niet te melden voor welke politieke partij je van plan bent te stemmen, of dat Maggie De Block je favoriete politicus is.

9. Klagen over je vorige job

Elke vorm van negativisme is taboe op een cv, en klagen over je vorige job, werkgever of collega's is al zeker iets wat je nooit mag doen. Je wekt meteen de indruk een gefrustreerde mens te zijn met wie niet te werken valt. Zo was er een sollicitante die aangaf weg te zijn gegaan bij haar vorige werkgever omdat haar manager een zak was. Gevolgd door de legendarische woorden, ‘maar dat is niet zo vreemd, want alle managers zijn zakken’.

10. Jezelf fysiek beschrijven

Tenzij je solliciteert voor een plaats in een modellenbureau, is het absoluut not done om op je cv te zetten hoe groot en hoe zwaar je bent. Ook niet als je de ideale maten hebt. Ook welke kleur je ogen en haar hebben, dat je wekelijks 6 kilometer loopt en naar de fitness gaat, is niet relevant.

11. Vaardigheid: expert papierversnipperaar

Sommige vaardigheden horen thuis op je cv, andere zorgen ervoor dat je niet meer serieus wordt genomen. Toch komt het soms voor: begrijpen hoe Microsoft Word werkt, hoe je een faxmachine gebruikt en ruime ervaring met de papierversnipperaar … Echt overtuigen doe je daar niet mee.

12. Je godsdienst vermelden

Ben je overtuigd katholiek, moslim of boeddhist? Fijn voor jou, maar op je cv staat je godsdienstige overtuiging helemaal niets te doen. Tenzij je hengelt naar een job als pastoraal werker of André Léonard-lookalike.

13. Gezondheidsproblemen opbiechten

Tenzij je een zware lichamelijke handicap hebt die een beperking vormt voor je professioneel functioneren hoef je op je cv met geen woord te reppen over eventuele gezondheidsproblemen.

14. Uitweiden over je strafblad

Heb je ooit iets stoms uitgespookt dat op je strafblad is terechtgekomen? Zolang men je er niet naar vraagt, hoef je dat niet spontaan op te biechten. Vermeld het dus zeker niet op je cv.

15. Waar je je zomervakantie doorbrengt

Ga je elk jaar naar de kust, of toch liever naar de Provence? Je privéleven is ... privé. Personeelsmanagers hebben niets te maken met zulke persoonlijke gegevens. Verstrek liever informatie over activiteiten die verband houden met je werk, zoals vrijwilligerswerk.

16. Een cv opsturen op lichtblauw papier met beertjes langs de rand

Dat zal op z’n zachtst gezegd eigenaardig gevonden worden. De drie hoofdkenmerken voor de opmaak van een cv zijn: eenvoudig, duidelijk en professioneel. Maak in plaats van een cv met een flitsende lay-out met kunstige randjes en mooie beelden, een clean cv met een duidelijke lay-out met titels en bullet points. Gebruik om de aandacht van de personeelsmanager te trekken krachtige termen, zoals 'bereikt' en 'geslaagd', en vermijd ongebruikelijke lettertypes en kleuren. Zorg ervoor dat je je verwezenlijkingen op school en op werkvlak goed onderbouwt. Schrap zeker geen belangrijke info om plaats te maken voor een mooie lay-out.

17. Het spreken van je moedertaal

Zoals gezegd moet je cv eigenlijk niet langer zijn dan één pagina lang. Verspil deze ruimte dan ook niet aan overbodige informatie. Het is niet nodig te vermelden dat je goed Nederlands spreekt en schrijft, als je een Vlaming bent en je cv in het Nederlands is opgesteld.

18. In de derde persoon schrijven

Je moet geen proza schrijven. Beter is kort en bondig te schrijven en met bullet points te werken. Bijvoorbeeld: "Marketingstrategieën voor product x en y ontwikkeld en uitgerold." De rekruteerder weet best wel dat het over jou gaat, het staat in je eigen cv.

19. Een flesje nepbloed

Een cv met een flesje nepbloed erbij, komt ook raar over. En toch is het echt gebeurd. Op het bijgevoegde briefje stond dat de sollicitant bereid was om bloed, zweet en tranen te laten voor de job. Heel creatief, dat zeker, maar waarschijnlijk niet de beste manier om een potentiële werkgever te overtuigen.

20. Je huidige werkgegevens vermelden

Je telefoonnummer of mailadres van je huidig werk gebruiken, is niet enkel gevaarlijk (je werkgever kan je mailverkeer checken), het wordt ook gewoon niet gedaan. Wil je echt dat je potentieel nieuwe werkgever je belt op je vast toestel op het werk? Je gsm kan je niet opnemen als het niet past of je kan je er ergens afzonderen.

21. Een kinderachtig mailadres dat nog dateert uit je studententijd

Smoske@gmail.com, dropke@telenet.be of bolle@me.com. Mmm, toch beter niet op je cv zetten. Het kan goed zijn dat je die mailadressen nog dagelijks gebruikt, maar om te gaan solliciteren, maak je toch beter een professioneler ogend mailadres aan. Een nieuw mailadres aanmaken duurt slechts enkele minuten.

Bron: Businessinsider.com & Guido.be 

8 november 2013
Anderen bekeken ook