Arbeidsreglement
Vorige

1 van 133

Volgende
Volgend artikel:

Mag je ex-baas je e-mail lezen?

Ben ik verplicht om een middagpauze te nemen?

geen middagpauze
’s Middags doorwerken en dan vroeger naar huis gaan omdat je geen middagpauze hebt genomen. Te mooi om waar te zijn of mag dat?

Velen doen het: de boterhammen ’s middags aan de bureau of in de auto opeten. Maar is het ook slim, of zijn het gewoon extra uren die je onbetaald presteert?

Het geven van een middagpauze is verplicht. “De werknemer laten doorwerken kan in principe niet”, vertelt Kristiaan Andries van het Kenniscentrum van SD Worx. “De pauzes moeten bovendien - net zoals het uurrooster - vermeld worden in het arbeidsreglement. Dat betekent ook dat het omgekeerde niet mag: een werknemer moet zijn middagpauze nemen, want dat is een wettelijke verplichting en het arbeidsreglement moet worden nageleefd.”

De middagpauze overslaan of je boterhammen achter je bureau opeten en vroeger naar huis gaan, mag dus niet.

Wat doe jij tijdens je middagpauze? Van schaken tot wandelen...

Onbetaalde middagpauze

Er moet een pauze worden gegeven aan een werknemer vanaf die zes uur aan een stuk heeft gewerkt. “Die pauze kan worden toegekend voordat die limiet bereikt is, maar moet ten laatste gegeven worden op het moment dat die zes uur wordt bereikt. Meestal zijn middagpauzes onbetaald”, zegt Kristiaan Andries.

“Bij prestaties van minder dan zes uur is er geen verplichte pauze. Maar een cao kan ook bij kortere werkperiodes een pauze toekennen, de regels kunnen dus verschillen per sector of bedrijf.”

Voorbeelden

  • Werknemers van schoonmaakbedrijven (paritair comité 121) krijgen na vier uur werk een onbezoldigde pauze van 15 minuten.
  • Wanneer in bouwbedrijven (paritair comité 124) in drie opeenvolgende ploegen wordt gewerkt, krijgt elke ploeg een half uur lunchpauze waarvoor het normale loon wordt doorbetaald.
  • Voor een gewone arbeider in de bouw (die niet in drie opeenvolgende ploegen werkt) wordt de pauze niet betaald.
  • In drukkerijen (paritair comité 130) moeten de normale dagprestaties worden onderbroken door een onbetaalde rusttijd van minimaal een half uur.

Als er geen cao is, dan krijgt een werknemer minimaal een kwartier pauze, ten laatste op het moment dat er zes uur gewerkt is. Voor de meeste bedienden is dit bijvoorbeeld zo (paritair comité 218). Al kunnen in bedrijven zelf specifieke regels worden vastgelegd.

Meer pauze voor jongeren

Voor jeugdige werknemers zijn er strengere regels. Het gaat om minderjarigen die 15 jaar of ouder zijn en die niet meer onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht. Jobstudenten jonger dan 18 jaar vallen dus onder de strengere regels.

  • Wanneer de arbeidstijd meer dan 4,5 uur bedraagt, hebben ze recht op een half uur rust.
  • Wanneer de arbeidstijd meer dan 6 uur bedraagt, dan duurt de rusttijd een uur, waarvan een half uur in een keer moet worden opgenomen.
Lees ook: Lunch overslaan verlaagt je productiviteit

(mr)

3 augustus 2018
Anderen bekeken ook