Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 204

Volgende
Volgend artikel:

Werk zoeken even beu? 6 productieve tips

Afgewezen voor de job? 4 tips om er sterker uit te komen

Je zit in de laatste ronde. De laatste rechte lijn naar je droomjob. Je verwacht elk moment het verlossende telefoontje. De telefoon rinkelt. Je handen beginnen te zweten en je twijfelt hoe lang je moet wachten vooraleer je opneemt. Je wil niet te wanhopig overkomen, natuurlijk.
#

Na twee keer rinkelen neem je op. Wat er dan volgt, gebeurt in een vingerknip. Zonder te beseffen wat er juist is gebeurd, leg je de telefoon neer. Je hebt de job niet. ‘We zijn voor de andere kandidaat gegaan’. Je staat op de tweede plaats. Of de derde. Maakt niet uit. Enkel de eerste krijgt de job.

Is er een magische formule om zoiets te verwerken? Neen. Maar we kunnen wel enkele tips geven om er sterker uit te komen.

1. Huil. Wees boos. Wees teleurgesteld.

Wees maar zeker, je bent over je toeren als je wordt afgewezen. Duw die gevoelens niet weg. Erken wat je voelt. Wees niet bang om een aantal minuten te rouwen. Als het echt je droomjob was, dan zal je je vooral droevig, boos en gefrustreerd voelen. Zorg ervoor dat die gevoelens eruit kunnen.

Het is ook belangrijk om je in deze fase goed te verzorgen. Doe eens een dag wat je écht graag doet. Ga naar de sauna of de bioscoop. En doe vooral iets met vrienden of familie.

2. Analyseer het proces

Nadat je de kans hebt gehad om je emoties een plaats te geven, is het tijd het negatieve om te buigen naar iets positiefs. En daarvoor moet je de details weten. Plaats jezelf in de situatie van het bedrijf en probeer te achterhalen wat de voor- en nadelen zijn van jou aan te werven. Denk na over verschillende dingen:

  • Heb je jezelf, je ervaring, je vaardigheden, stijl en persoonlijkheid op een goede manier toegelicht? Met andere woorden: zou iets wat je hebt verteld een potentiële manager zorgen kunnen maken?
  • Spraken de organisatie en de voorgestelde rol je aan? En wilde je door je gesprekspartner gemanaged worden? Zou je gemotiveerd zijn en aangemoedigd worden? Kortom: was dit echt de rol waar je van droomde?

Eerlijke vrienden en kennissen kunnen je ook goede feedback geven.

3. Volg op en wees professioneel

Je hebt het proces geanalyseerd en je hebt besloten dat je zeer gemotiveerd bent. En dat je gebrek aan ervaring of vaardigheden ruimschoots gecompenseerd wordt met je passie voor deze rol. En dat je dus in contact moet blijven met deze organisatie.

Stuur tijdig een bedankje aan de organisatie en neem contact op met je gesprekspartner. Veel mensen vragen waarom ze de job niet hebben gekregen. Vraag dat niet. Leg in de plaats daarvan uit welke te ontwikkelen vaardigheden je tijdens het proces hebt geïdentificeerd. En vraag om advies over wat je nog kan doen om je te verbeteren. Zodat je in de toekomst echt waardevol kan zijn in je droomjob.

Door dit te doen kom je over als een teamplayer, iemand die bereid is om bij te leren en iemand die van een afwijzing een leermoment maakt. En zo blijft de organisatie je op een positieve manier herinneren. Iets wat in de toekomst haar vruchten zou kunnen afwerpen.

4. Geef niet op. Nooit.

Blijf op de hoogte van de organisatie en blijf in contact met de mensen die je daar hebt leren kennen. Maar overdrijf zeker niet. Niemand wil een stalker, dat spreekt voor zich.

Vergeet ook niet dat verschillende werkgevers in dezelfde sector vaak gelijkaardige kansen bieden. Je hebt de kans gehad om na te denken over je vaardigheden. Je hebt goede feedback gekregen. Je weet dat je gedreven bent. Dit maakt je een waardevolle kandidaat voor heel wat andere werkgevers.

(sdc) 

1 december 2014
Anderen bekeken ook