Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

7 creatieve beroepen met een mooi salaris

5 waarheden over het loon van ingenieurs

De doorsnee ingenieur verdient goed. Alleen zijn er wel onderliggende verschillen, zoals tussen opleiding en sector. En ook voor de ingenieur winnen de extralegale voordelen aan belang.
Anciënniteit blijkt de sterkste variabele voor de weddeverschillen tussen ingenieurs.

Samen met de ingenieursvereniging ie-net maken we een HR-doorsnede van de Vlaamse ingenieur. De vzw organiseerde enkele maanden geleden een salarisonderzoek bij 1.349 Vlaamse ingenieurs. Onder hen 52 procent industrieel ingenieurs, 38 procent burgerlijk ingenieurs en 10 procent bio-ingenieurs.

1. Anciënniteit tikt aan

Anciënniteit blijkt de sterkste variabele voor de weddeverschillen tussen ingenieurs. De doorsnee brutomaandwedde (mediaan) van een burgerlijk of bio-ingenieur die in 2015 afstudeerde, is bijvoorbeeld 2.724 euro. Voor iemand die tien jaar eerder afstudeerde (in 2005 dus) is dat 4.691 euro. Voor iemand die in 1990 afstudeerde is dat al meer dan 7.700 euro bruto per maand.

Uit het onderzoek blijkt dat zeven op de tien tevreden zijn over het salaris. Dat tikt na enkele jaren overigens behoorlijk aan, ook bij de collega’s industrieel ingenieurs overigens. Een industrieel ingenieur, afgestudeerd in 2015, verdient 2.500 euro bruto per maand. Zijn of haar collega die in 2005 – dus tien jaar eerder – afstudeerde, kan rekenen op zowat 3.665 euro bruto. Voor een industrieel ingenieur die in 1990 afstudeerde bedraagt dat meer dan 6.000 euro bruto.

2. Burgerlijk en bio verdient meer

Zoals bovenstaande cijfers al doen uitschijnen: een burgerlijk of bio-ingenieur verdient gemiddeld meer dan een industrieel ingenieur. Neem bijvoorbeeld de ingenieurs met tien jaar ervaring. De helft van de burgerlijk en bio-ingenieurs verdient zowat 4.225 euro bruto. Bij industrieel ingenieurs verdient de helft van hen met tien jaar ervaring 3.500 euro bruto per maand.

Opvallend is dat, in vergelijking met de industrieel ingenieurs, de uiterste waarden voor burgerlijk ingenieurs beduidend hoger liggen. Hun lonen liggen dus meer uit elkaar. Overigens verdient een burgerlijk ingenieur, zo blijkt uit het onderzoek, altijd iets meer dan een bio-ingenieur.

3. Chemiesector betaalt beter

De chemiesector betaalt beter, wat overigens vaak niet alleen voor ingenieurs geldt. Burgerlijk of bio-ingenieurs afgestudeerd in de periode van 1996 tot 2005 en tewerkgesteld in de chemiesector verdienen bijvoorbeeld 1,28 keer meer dan de doorsnee burgerlijk of bio-ingenieur afgestudeerd in die periode.

4. Niet alles beïnvloedt het loon

Niet alle variabelen hebben een rechtstreekse invloed op het loon, stelt ie-net in zijn rapport. Bij jonge ingenieurs speelt het geslacht bijvoorbeeld geen rol voor hun loon.

Wat de berekening van de maandwedde wel beïnvloedt zijn onder meer de sector (zoals de chemie die meer betaalt dan gemiddeld), de regio (Antwerpen betaalt vaak meer dan bijvoorbeeld Limburg) en zijn of haar functieniveau. Iemand die in een managementfunctie vaktechnisch bezig is, verdient gemiddeld meer dan een ingenieur die louter vaktechnisch is.

5. Extralegale voordelen nemen toe

Ingenieurs zien hun verloningspakket aandikken door behoorlijk wat extralegale voordelen, zo blijkt uit de rondvraag van ie-net. Vooral de klassieke dan: dertiende maand (voor 97 procent van de ingenieurs), groepsverzekering (voor 84 procent), ziekteverzekering (voor 83 procent), maaltijdcheques (75 procent) en laptop (70 procent).

De bedrijfswagen valt net uit de top vijf. Twee derde van de ingenieurs krijgt een firmawagen, 64 procent beschikt over een tankkaart. Al deze extralegale voordelen winnen, behalve dan de dertiende maand, aan belang. Of hoe je als ingenieur inzake verloning dus best verder kijkt dan alleen het pure maandloon.

(wv) - Meer info: ie-net.be 

22 juni 2017
Anderen bekeken ook