Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

5 vragen die je moét voorbereiden voor een sollicitatiegesprek

Wil je die job? Wel, dan moet je zeker deze 5 vragen grondig voorbereiden. Loopbaancoach Annelies Quaegebeur licht toe.
#

"De beste manier om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek is zorgen dat je kan antwoorden op deze 5 basisvragen die de interviewer kan stellen. Uiteraard kunnen er veel meer vragen gesteld worden, maar de kans is groot dat deze 5 vragen aan bod zullen komen", vertelt Passion for Work-coach Annelies Quaegebeur, zij begeleidt hoogopgeleide 30- en 40-ers bij het realiseren van hun droombaan.

"Het goed kunnen beantwoorden van deze vragen zal ervoor zorgen dat je op het ‘moment suprême’ niet met je mond vol tanden staat, hierdoor zal je met meer gemak en zelfvertrouwen je sollicitatiegesprek aangaan."

De 5 vragen die je moét voorbereiden voor een sollicitatiegesprek

1. Welke werkervaring heb je al?

Loop eens even door je CV. Zorg ervoor dat je een beknopte uitleg kan geven over de jobs die je al gedaan hebt (3-5 minuten), zeker als je al een langere carrière achter de rug hebt.

Je kan beginnen met je meest recente ervaring, bijvoorbeeld: ‘als je naar mijn werkervaring kijkt tot nu toe zal je merken dat ik de laatste jaren erg gefocust was op...’ Op deze manier loop je in elke werkervaring door de highlights. Zet die zaken in de kijker die relevant zijn voor de functie die je wil doen. Bouw zeker ook een aantal interessante verhalen of anekdotes in en aarzel niet om humor te gebruiken (de persoon die je interviewt lacht ook eens graag!).

2. Waarom wil je deze job?

Een goede manier om hierop te antwoorden bestaat sowieso uit 2 delen;

  • Wat maakt dat je wil werken voor dit bedrijf en dat je zo gepassioneerd bent over hun missie, waarden, manier van business doen, producten, ...
  • Waarom wil je deze functie?

3. Waarom zouden we jou aanwerven?

Een effectieve manier om op deze vraag te antwoorden zou kunnen zijn: "Van wat ik begrijp over het bedrijf en de openstaande functie, lijkt het me dat je op zoek bent naar iemand met x, y, z als ervaring en die competenties a, b, c hebben. Als je dan kijkt naar mijn ervaring, interesses en vaardigheden, dan bevinden mijn sterktes zich net in die gebieden. Voorbeelden hiervan zijn...’

4. Geef een paar voorbeelden van wanneer je [de vaardigheid die ze zoeken] in het verleden hebt getoond

Als je weet welke vaardigheden er gezocht worden voor die bepaalde functie is het makkelijk om hier vooraf al over na te denken. Bereid 2 of 3 interessante voorbeelden voor van wanneer je in het verleden in je werk (of privé) deze vaardigheid hebt ingezet. Schrijf desnoods met bullet points een paar kernwoorden per vaardigheid op tijdens je voorbereiding. Beschrijf de situatie, je taken/acties en het resultaat.

Staat er nergens vermeld welke competenties je dient te bezitten, denk dan eens na welke vaardigheden ze hiervoor zouden zoeken, en bereid 2 à 3 goede verhalen voor.

Interviewers zien succes in het verleden immers als een indicator voor de toekomst.

5. Heb je nog vragen?

Als je nog geen vragen gesteld hebt en je krijgt op het einde van het sollicitatiegesprek de kans hiervoor, aarzel dan zeker niet om dat te doen. Bereid op voorhand twee of drie inzichtelijke vragen voor: over het bedrijf, de werking, doorgroeimogelijkheden, de reden van de vacature ... Aarzel zeker ook niet om de interviewer ‘persoonlijke’ vragen te stellen, bijvoorbeeld ‘wat zijn volgens jou de 3 grootste voordelen én de 3 grootste nadelen van werken voor dit bedrijf’. Stel zeker geen privé vragen!

6 dingen om te onthouden (voor, tijdens én na het sollicitatiegesprek):

  • Zie het gesprek als een wederzijdse kennismaking.
    Jij kijkt of dit de functie en het bedrijf is waarvoor je wil werken. Zij kijken of jij de persoon bent waarmee zij willen samenwerken. Na het eerste gesprek beslissen beide partijen of ze willen doorgaan naar de volgende ronde.
  • Wees positief en eerlijk.
  • Wees geïnteresseerd in de interviewer.
  • Wees ontspannen en zorg dat je plezier hebt.
  • Wees dankbaar voor de tijd van de mensen en stuur achteraf een bedankmail.
  • Vergeet niet dat het enige wat jij kan doen is je 100% inzetten.

Als dat het geval is en je krijgt de job toch niet, dan heb je jezelf niets te verwijten. That’s just how life is. 

(mr) – Met dank aan Annelies Quaegebeur voor de tips, ze is carrièrecoach bij Passion for Work. Passion for Work begeleidt hoogopgeleide 30- en 40-ers bij het realiseren van hun droombaan of droombedrijf. Ze werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, dat je op hun site gratis kan aanvragen. 

6 mei 2015
Anderen bekeken ook