Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

5 dingen om te overdenken alvorens je ontslag te geven

Soms zit je job zo tegen dat de gemoederen wat verhit raken. Op zo’n momenten willen we liefst recht springen en impulsief roepen: “Ik stap op!”, ons boeltje bijeen pakken en op vakantie gaan. Nu, voor je dat doet, neem even deze 5 dingen in overweging …
#

Hoe verleidelijk het ook is om in een vlaag van woede, verontwaardiging, verveling of door een existentiële crisis de handdoek in de ring te gooien en op te stappen, je denkt beter twee keer na. Hoewel deze impulsiviteit je misschien een goed gevoel geeft op het moment zelf en je bijna tot deze dringende actie dwingt, het komt erg onprofessioneel over.

"Hoe hard je ook het gevoel hebt dat je radicale manier van opstappen gerechtvaardigd is, je creëert ook de illusie dat je het soort persoon bent die zijn emoties niet onder controle kan houden," waarschuwt Brie Reynolds, hoofd van het online content departement bij FlexJobs. "Toekomstige werkgevers zullen je zien als iemand die zijn eigen gedrag en houding niet onder controle heeft en er niet op vertrouwen dat je ten allen tijde professioneel kan gedragen."

Je zet met andere woorden je reputatie op het spel door van de ene op de andere dag op te stappen, iets dat je parten kan spelen bij volgende sollicitatiegesprekken. Daarom 5 zaken om rekening mee te houden alvorens je je emoties laat beslissen:

1. Weet wat je ‘triggers’ zijn

Wil je opstappen uit frustratie, dan is het waarschijnlijk niet de eerste keer dat deze situatie zich heeft voorgedaan. Analyseer de situatie en probeer de dingen die je frustreren of tot emotionele reacties aanzetten, te distilleren. Als je je frustratiepunten er op tijd kunt uithalen of leert herkennen, kan je er ook beter op anticiperen of er gewoon iets aan doen.

2. Neem al je ziekte- en vakantiedagen op

Soms heb je gewoon wat bezinning nodig. Abrupt je ontslag willen geven, is vaak het gevolg van een druppel die de emmer doet overlopen. Gun jezelf tijd om die emmer weer leeg te laten lopen. Een weekje vakantie kan al voldoende zijn om met nieuwe moed weer aan de slag te gaan, of het geeft je tijd om op je gemak je cv te pimpen en de arbeidsmarkt af te speuren naar nieuwe carrièrekansen.

3. Sta je financieel sterk genoeg?

Je ontslag geven kan goed voelen op het moment zelf, maar als daarna blijkt dat je je huur niet kan betalen, geen brood meer op plank kan brengen of je rekeningen betalen, dan krijgt het al snel een wrange nasmaak.

Ben Peterson, mede-oprichter van BambooHR, zegt dat je financiën in overweging nemen de beste manier is om geen overhaaste beslissingen te nemen. "Je verkoopt toch ook geen auto, zonder eerst na te denken over welke auto je erna gaat kopen. Stap niet op bij je werkgever zonder een plan B te hebben." Peterson raadt iedereen aan om zichzelf een verplichte bedenktijd op te leggen. Las voor jezelf een afkoelperiode in van 72 uur alvorens belangrijke carrièrebeslissingen te maken.

4. Praat erover met een mentor of bondgenoot

Raak je helemaal overstuur door een collega of werkgever, probeer jezelf dan te kalmeren door te praten met een mentor of vriend. Zo krijg je wat perspectief en heb je iemand die rustig de situatie kan overzien, want emoties hebben de neiging om je eigen zicht wat te vertroebelen.

Kathy Harris, algemeen directeur van het wervingsbureau Harris Allied, waarschuwt wel dat de persoon bij wie je je hart gaat luchten, betrouwbaar moet zijn. Gaat je vertrouwenspersoon je frustraties doorvertellen dan zou alles nog eens kunnen verergeren.

5. Neem een time-out

Kinderen krijgen wel eens een time-out als ze onredelijk gedrag vertonen, zodat ze kunnen kalmeren en nadenken. Volwassenen die tijdens een driftbui drastische beslissingen willen nemen (zoals opstappen), kunnen misschien ook wel eens zo’n afkoelmomentje gebruiken. Al zal het voor volwassenen waarschijnlijk minder effectief zijn om ze in een hoek te plaatsen of op een stoel met hun gezicht naar de muur …

Brie Reynolds adviseert volwassenen die een woede-uitbarsting of irrationele beslissing voelen aankomen, om enkele keren diep adem te halen. Eventjes ergens anders heen gaan, al wandel je maar even het blokje rond of ga je eventjes naar het toilet, kan al een wereld van verschil maken. "Verlaat even de situatie," raadt Reynolds aan.

(sjv) – Bron : Glassdoor.com

24 april 2015
Anderen bekeken ook