5 destructieve gedragingen voor je bedrijf én carrière

Maar al te vaak maken mensen en bedrijven externe problemen erger door hun eigen daden. Sommige gedragingen, die wellicht niet altijd slecht bedoeld zijn, zijn gewoonweg nefast voor het succes van een bedrijf of de eigen carrière. Welke zelfvernietigende gedragingen maken een problematische situatie alleen maar erger?
#

Steeds méér vragen

Leiders vernietigen zichzelf door winst te zoeken wanneer anderen lijden. Bedrijven die bijvoorbeeld hun prijzen doen stijgen in tijden van hoge werkloosheid, wanneer consumenten automatisch minder uitgeven en de verkoop daalt, garanderen zo geen winst. Integendeel. Begin 2012 verhoogde de fastfoodketen McDonald's haar prijzen met 3 procent en tegen het derde kwartaal werd de fastfoodketen voor de eerste maal in negen jaar geconfronteerd met een dalende verkoop. De verantwoordelijke voor deze strategie werd bijgevolg vervangen.

Door te veel te willen, kan je misschien wel alles verliezen. Dit gebeurt ook bij leidinggevenden. Een manager in een retailbedrijf vroeg een promotie tijdens de recessie, ‘omdat hij onmisbaar was’, vond hij zelf. Hij werd ontslagen door de CEO, die in haar eigen loon had gesnoeid om jobs te kunnen redden. Hebzucht maakt een slechte situatie alleen maar erger.

Boos worden

Woede en anderen de schuld geven, zijn onproductieve emoties. Vooral misplaatste woede is fataal voor bedrijven én werknemers. Boze woorden laten namelijk een lang spoor na. Een werknemer die een woedeaanval kreeg op zijn werk na een afgewezen voorstel was verbaasd dat hij twee jaar later nog steeds herinnerd werd aan zijn actie, ondanks zijn geweldige prestaties. Bij een reorganisatie werd hij dan ook als eerste ontslagen.

Je zonder nadenken op andere paden begeven

Soms gebeurt een zelfvernietiging langzamer, wanneer men nieuwe dingen najaagt, in plaats van zich te focussen op de eigen kernkwaliteiten. Iemand willen zijn die je niet bent, kan destructief werken. Voor professionals kan dit bijvoorbeeld betekenen dat je op andere gebieden actief gaat worden, terwijl je achterstand krijgt op het vlak waar je je reputatie hebt opgebouwd. Mensen kunnen wel degelijk vast komen te zitten in het midden: niet goed genoeg voor nieuwe uitdagingen, maar ook niet meer mee zijn in vertrouwelijke gebieden.

Toevoegen zonder wegnemen

Een verwante vorm van zelfvernietiging is blokkeringen toelaten. Nieuwe items toevoegen zonder oude weg te halen, is de reden waarom kasten steeds rommeliger worden, workloads uit de hand lopen, bureaucratieën steeds meer worden uitgebreid etc. Het vergt discipline om oude dingen te vervangen door nieuwe, in plaats van beide naast elkaar te laten bestaan.

Een technologisch bedrijf deed een aantal overnames zonder concrete integratie, wat voor de overgenomen bedrijven positief was, maar niet voor het eigen bedrijf. Een gevolg was immers dat verschillende afdelingen met elkaar begonnen te concurreren, waardoor het bedrijf uiteindelijk de zwakste op de markt werd. Conclusie? Het faillissement volgde snel. Groeien zonder snoeien, is slecht voor tuinen én het bedrijfsleven.

Denken dat je ermee weg kan komen

Welke foute gedragingen je ook stelt – liegen, bedriegen, corrupte praktijken … – het blijft niet lang een geheim in het digitale tijdperk. Je misleidt enkel jezelf als je denkt dat dit niet zo is. Een fout zal vroeg of laat altijd ergens verschijnen. Denk maar aan de vele schandalen waarin politici, militaire leiders en/of CEO's betrokken zijn die ook schade toebrachten aan bedrijven, landen en carrières.

(nm) 

5 december 2012
Anderen bekeken ook