Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 889

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

3 tips tegen verveling op kantoor

We hebben er allemaal wel eens last van, die baaldag tijdens de week. Je weet wel, wanneer je eigenlijk al uitkijkt naar het weekend, maar die vrijdagavond nog zo onbereikbaar lijkt. Vaak heeft dit gewoon te maken met verveling, maar hoe ga je dit tegen?
#

Je hebt vast al wel eens last gehad van een middagdip. Soms komt die ook in de vorm van een midweekdip en duurt die iets langer. En soms heb je last van een midlife dip… misschien dat je daar iets aan kan doen als je onze tips op een andere schaal gaat gebruiken en wat uitvergroot. Maar wij focussen even op die midweekdip tijdens de werkuren.

Tip 1: Pak zowel je dagelijkse routine als je werkroutine aan

De snelste manier om je minder te vervelen, is om je routine om te gooien. Niet gemakkelijk, want het is een routine met een reden. Het is ondertussen je comfortzone en was waarschijnlijk ooit de meest productieve manier om je dag te benutten.

Om het jezelf iets gemakkelijker te maken, kan je beginnen met kleine aanpassingen te doen. Een vroegere trein nemen, je bureau herinrichten, een avondactiviteit inplannen om naar uit te kijken...

Maar ook het veranderen van je niet-werkgerelateerde activiteiten kan al een enorm positief effect hebben. Je slaaproutine veranderen, je sportactiviteit opfrissen, je interieur aanpakken... Alles dat je humeur kan oppeppen en je uit de alledaagse sleur halen.

Voel je je uitgeput? Misschien is dat juist een teken om enkele fysieke activiteiten in te plannen. Enkele yoga-oefeningen, eventjes gaan zwemmen, een uurtje naar de gym, een rondje joggen door het park, of zelfs enkele YouTube-fitnesssessies nadoen in je woonkamer. Of misschien slaap je net niet genoeg en moet je je slaaprituelen even onder de loep nemen? Frisse laken, bed op een andere plek schuiven, storende lichtbronnen of elektrische apparaten verwijderen...

Tip 2: Wees proactief

Verveling komt vaak voort uit het gebrek aan prikkelingen en stimulatie die je krijgt van je toegewezen taken. We kennen ze allemaal, de monotone, saaie taakjes die ons niet doen focussen op ons werk, maar op hoeveel tijd ons nog rest tot we mogen vertrekken.

Meestal nemen we ze er zonder morren bij - het hoort bij de job - maar af en toe duwen ze ons die vervelende dip in. Ooit vonden we deze taken waarschijnlijk zelfs spannend, toen de job nog nieuw en uitdagend was, maar nu maakt het deel uit van een steeds saaier wordend proces.

Wat je hieraan kan doen? Je kan zelf op zoek naar nieuwe taken, opdrachten of een diepere invulling van je werk. Creëer zelf nieuwe verantwoordelijkheden in functie van je werk. Zoek nieuwe mogelijkheden en kansen. Kan je je functie uitbreiden? Vaak kan je meer doen en bereiken dan je zelf beseft.

Ligt het niet aan de inhoud van je taken, maar vind je gewoon je werk onbelangrijk, onuitdagend of vind je dat je job nutteloos is… dan kan je op zoek naar de missie van je organisatie. Op welke manier draag je bij? Eigenlijk is het aan het bedrijf zelf om beter intern te communiceren, zodat iedere werknemer zich gewaardeerd voelt en weet waarom zijn of haar taken belangrijk zijn voor de werking van het bedrijf en het realiseren van zijn missie en om te weten hoe zij bijdragen tot de visie van het bedrijf.

Tip 3: Helpt niets? Omarm dan de verveling!

Verveling kan eigenlijk net creativiteit stimuleren. Het stimuleert dagdromen en laat je buiten de vastgelegde lijnen denken. Zit je dus al een tijdje met een probleem, dan is je dip misschien het moment om met een oplossing te komen. Eigenlijk komen deze ‘creatieve pauzes’ vaak voor, zoals tijdens het douchen, baantjes trekken in het zwembad, joggen, het overschrijven van lange lijsten… (studenten die al een tijdje aan het blokken zijn, zullen vaker plots creatieve ideeën over totaal ongerelateerde dingen krijgen).

Ons brein probeert onbewust het gebrek aan prikkels van buitenaf te compenseren. Hierdoor dwalen onze gedachten af en schieten onze hersenkronkels in actie. Je wordt je eigen bron aan stimulerende prikkels.

Uiteindelijk draait het erom om je eigen kijk op de dingen te veranderen. Jezelf weer op te krikken en enthousiast te maken. Lukt dat je uiteindelijk niet meer met deze tips en simpele aanpassingen aan je routine? Dan is het misschien tijd voor een andere job en een volledig nieuwe uitdaging. Hou je persoonlijke doelstellingen, je groei en je passies in de gaten en zorg ervoor dat je deze blijft voeden. Zo geef je verveling geen kans… en uiteindelijk is een beetje verveling nog niet zo slecht, als daardoor je creativiteit gestimuleerd wordt.

(sjv) - Bron: Officevibe.com 

16 augustus 2017
Anderen bekeken ook