Gezondheid
Vorige

1 van 702

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet werkdruk met je lichaam?

3 recepten van Pascale Naessens voor een productieve dag

Te veel werknemers eten nog te ongezond. Dat begint met een vluchtig - of zelfs geen - ontbijt, een ongezond tussendoortje en een broodje als lunch. Nochtans geeft gezonde voeding op het werk meer energie en verhoogt het de productiviteit. Pascale Naessens geeft enkele tips.
#

Snel snel iets naar binnen werken om de kinderen op tijd op school of de crèche te krijgen, of onderweg in de auto ontbijten. Een dagelijkse realiteit voor velen. Niet voor Pascale Naessens, tv-bekendheid, vrouw van Paul Jambers en coach eetcultuur: “Een productieve werkdag begint met een stevig en voedzaam ontbijt. Fruit, zaden en noten zijn een goede bron van energie, en het zijn gezonde vetten. Daardoor zijn ze een ideale kickstart voor de hersenen. Onze hersenen bestaan voor een groot deel uit vet en hebben glucose nodig om goed te kunnen functioneren.”

Fruit als ideaal tussendoortje

Wie een gezond tussendoortje wil eten, denkt best even na wanneer hij of zij dat best doet. “Veel werknemers eten na hun lunch een stuk fruit, maar dit is niet het juiste moment”, vertelt Pascale Naessens. “Het fruit komt in een warme omgeving - de maag - terecht en begint te gisten voor het verteerd kan worden. Dat leidt tot een opgezette maag, met alle gevolgen van dien. Niet bevorderlijk dus voor een goede spijsvertering. Fruit kan wel een half uurtje voor de maaltijd of twee uur na de maaltijd. Dit maakt het tot een ideaal tussendoortje.”

Dat ook Pascale Naessens verzeild is geraakt in de wondere wereld van het koken, is voor velen misschien een verrassing. Maar ze is al toe aan haar derde kookboek. In navolging van haar lifestyle-kookprogramma 'Mijn Pure Keuken' op Vitaya, heeft ze twee boeken van ‘Mijn pure keuken’ uit, en ‘Puur genieten en toch gezond en slank’ vol zomerse gerechten. Maar zeg niet zomaar kookboek. “Het is meer dan enkel een kookboek. Gezond eten begint met kennis, daarom geef ik in mijn nieuw boek ook wetenschappelijk onderbouwde informatie mee over gezonde voeding.”

Tips voor een gezonde en productieve werkdag

Nu waagt Pascale zich ook aan eettips voor een gezonde en productieve werkdag. Daarvoor slaat ze de handen in elkaar met Ambius, een specialist op het gebied van stimulerende werkomgevingen en leverancier van fruit.

“Ambius stelt zich tot doel om van elke werkplek een aangename en gezonde omgeving te maken”, zegt Ingrid Cools, woordvoerder van Ambius. “Gezonde voeding is daarbij onontbeerlijk en helpt werknemers om zich fitter, energieker en productiever te voelen. Wij merken nog te veel dat werknemers ongezond eten. Dat begint met een vluchtig of geen ontbijt, een ongezond tussendoortje, gevolgd door een broodje als lunch. Dat biedt niet de juiste voedingswaarden om energiek de dag door te komen. Door fruit te leveren aan bedrijven willen wij werknemers stimuleren om gezonder te eten, en via de samenwerking met voedingscoach Pascale Naessens hopen we werknemers goede tips te geven om hen deze gezonde gewoontes vlot eigen te maken.”

Pascale Naessens werkte enkele recepten uit waarmee werknemers op een gezonde en energieke manier de werkdag kunnen doorkomen. Haar recepten zijn eenvoudig, haalbaar maar toch verrassend.

Ontbijt: fruitsla met kokosmelk en zaden (15-20 minuten werk)

Fruitslag met kokosmelk en zaden

Snijd het fruit in grote stukken en werk af met drie eetlepels kokosmelk en drie eetlepels gemengde zaden. Optioneel: mix kort vier eetlepels gemengd fruit per persoon om als coulis te gebruiken. Pascale Naessens: “Fruit bevat een uitzonderlijk hoog gehalte aan vitaminen en mineralen en is ideaal om de dag mee te beginnen. Een fruitontbijt geeft je geen opgeblazen, zwaar gevoel, maar geeft je geleidelijk aan energie zodat je niet na een uur opnieuw honger hebt.”

  • Gemengd seizoensfruit
  • Gemengde zaden (bijvoorbeeld lijnzaad, pompoenzaad, zonnebloemzaad of chiazaad)
  • Kokosmelk

Tussendoortje 1: vers fruit met gember en kaneel (5-10 minuten werk)

Fruit met gember en kaneel

Meng twee eetlepels yoghurt met een afgestreken theelepel gemberpoeder en een afgestreken theelepel kaneelpoeder. Snijd het fruit in stukken, meng de yoghurt eronder. Gebruik eventueel noten voor de stevige honger.

  • Seizoensfruit
  • Kaneelpoeder
  • Gemberpoeder
  • Yoghurt

Lunch: quinoa met tomaatjes, verse kruiden en nootjes (10-20 minuten werk)

Quinoa

Voor twee personen:

  • Een kop droge quinoa
  • Vijftien kerstomaatjes
  • Vijftien zwarte ontpitte olijven
  • Twee lente-uitjes
  • Handvol verse kruiden (bladpeterselie, basilicum, bieslook...)
  • Handvol pistachenoten (of gemengde)
  • Twee teentjes knoflook
  • Sojasaus
  • Olijfolie (of walnotenolie)

Spoel de quinoa grondig onder de kraan en giet in een pan. Voeg twee koppen water toe, een scheut olijfolie en twee teentjes knoflook. Kook zachtjes gaar. Halveer intussen de tomaatjes, snijd de olijven en de lente-uitjes in ringetjes en hak de kruiden fijn. Meng alles in een kom en voeg de noten toe. Ook de knoflookteentjes mogen erbij. Giet er een goede scheut olijfolie bij en wat sojasaus. Kruid stevig met peper en een beetje fleur de sel. Dit gerecht kan je eenvoudig ’s avonds maken en de volgende dag koud opeten.

“Quinoa wordt wel eens de moeder der granen genoemd omwille van haar uitzonderlijk hoge voedingswaarde, maar het is eigenlijk geen graan en het bevat geen gluten. Het is rijk aan eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten. In tomaten zit dan weer lycopeen, één van de sterkste antioxidanten. Door verse kruiden en look toe te voegen versterk je bovendien je immuunsysteem en ben je minder vatbaar voor allerlei ziektes. Een ideale lunch dus”, zegt Pascale.

Tussendoortje 2: fruit uit het vuistje (geen werk)

Fruitmand
  • Seizoensfruit (appelen, peren, bananen, kiwi, …)

Pascale: “Het is een misverstand te denken dat fruit een ongunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Deze misvatting komt doordat men fructose uit fruit isoleert om andere zaken te zoeten, zoals koekjes of ontbijtgranen. Zo krijg je op een onnatuurlijke wijze veel fructose binnen. Maar wanneer je fruit in zijn geheel eet, is er geen probleem. Bananen en sommige exotische fruitsoorten vormen een uitzondering vanwege hun hoge zetmeelgehalte. Maar voor iemand die veel sport en beweegt is dat geen probleem, integendeel: zij kunnen die extra gezonde koolhydraten wel gebruiken.”

(mr) - Foto's: Mijn Pure Keuken, Heikki Verdurme, Mode & Media 

4 oktober 2012
Anderen bekeken ook