Gezondheid
Vorige

1 van 702

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet werkdruk met je lichaam?

11 tips om beter te slapen

Wie stress heeft, slaapt vaak slecht. Het is een misverstand om te denken dat als je stress weer afneemt, je beter zal slapen. Je moet het slechte slaappatroon zelf aanpakken, want het zorgt ervoor dat je nog meer gespannen bent.

Er bestaat niet zoiets als goede of gezonde stress. Het klopt niet dat een bepaalde mate van stress noodzakelijk is om gelukkig of succesvol te zijn, of om maximaal te kunnen presteren.

Stress niet nodig om goed te presteren

Veel mensen beweren nochtans dat ze een bepaalde mate van stress nodig hebben voor bijvoorbeeld een sportwedstrijd, of om een deadline op het werk te halen. 'Dit is gezond en houdt me scherp', aldus velen.

Een sportwedstrijd of deadline heeft nochtans niets te maken met stress. Hierover bestaat veel verwarring en het zorgt ervoor dat veel mensen ten onrechte denken dat een zekere mate van angst, stress, of andere negatieve emotie goed voor ze is en noodzakelijk is om te kunnen presteren. Zonder spanningen of obstructieve emoties, ben je juist veel effectiever en productiever dan met een beetje stress.

Lees ook: Maak van stress een deugd in 3 stappen

Dieperliggend probleem aanpakken

De belangrijkste oorzaak van stress is niet je werk of privéleven, maar de verkeerde informatie die je krijgt voorgeschoteld.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is stress niet iets waarmee je direct kan omgaan. Stress is namelijk geen bestaand ding, dat ons treft zoals een ziekte dat kan doen. Stress is slechts een woord dat we gebruiken voor honderden specifieke problemen in ons leven. Sommige van deze problemen bestaan buiten ons lichaam: denk maar aan relatieproblemen, werkgerelateerde druk en externe verplichtingen of eisen.

Lees ook: Wat veroorzaakt stress? En hoe ga je ermee om?

Andere problemen komen in ons lichaam voor zoals spanning, boosheid, bezorgdheid of depressiviteit. Als we dus zeggen dat we stress hebben, bedoelen we eigenlijk onze problemen of conflicten die ervoor zorgen dat we lijden.

Slaappatroon zelf aanpakken

In feite krijgen we de verkeerde informatie over stress. In plaats van ons af te vragen wat we kunnen doen om met onze stress om te gaan, zouden we ons moeten afvragen welke specifieke problemen of conflicten ons dwarszitten en hoe we daar het effectiefst mee kunnen omgaan.

Tijdens een periode van stress is het heel goed mogelijk dat je een slecht slaapritme hebt, of dat je constant wakker ligt of van de lichtste geluidjes wakker wordt. Dit slechte slaappatroon zorgt ervoor dat je uiteindelijk nog meer gespannen en gestrest wordt dan je al was. Dus je moet iets doen aan je slaappatroon, en dan zal je stress verminderen. Niet omgekeerd.

Een goede nachtrust kan er dus voor zorgen dat je stress afneemt ...

11 tips voor een goede nachtrust

1. Zorg voor een regelmatig slaappatroon

Ga tijdens de week op vaste tijdstippen naar bed, zodat je interne klok een vaste routine heeft. Dit geeft je lichaam meer rust. Het weekend zorgt vaak voor onverwachte zaken, zoals feestjes en bezoekjes. Dan is het moeilijker om op vaste tijdstippen je rust te nemen.

2. Geen tv of telefoon

Zorg ervoor dat, als je in bed ligt, je niet afgeleid kan worden door tv of telefoons. Als je vanuit je bed gaat tv kijken, dan is je brein constant bezig om al deze informatie te verwerken, en dit kan er weer voor zorgen dat je brein nog te actief is als je daadwerkelijk wil gaan slapen.

Lees ook: Smartphone verpest je slaap én carrière

Dit is overigens niet voor iedereen hetzelfde. De een slaapt namelijk wel goed met de tv aan en de ander niet. Het is dus even uitzoeken wat voor jou het beste werkt, maar het zal uiteindelijk wel je stress verminderen.

3. Focus op je ademhaling

Denk aan je ademhaling. Als je niet kan slapen en er spoken allerlei gedachten door je hoofd, stel je dan helemaal in op je ademhaling. Volg je ademhaling bij het in- en uitademen, en als je gedachten weer gaan spoken, ga dan weer terug naar je ademhaling. Je zal merken dat je rustiger wordt en dan is in slaap vallen niet meer zo ver weg.

4. Niet eten voor je gaat slapen

Neem drie uur voor het slapen gaan geen stevige maaltijd of producten en snacks waar veel suikers in zitten. Eet je wel voor het slapengaan, dan moet je lichaam dit allemaal nog zien te verteren, wat weer tot gevolg heeft dat je minder goed kan slapen.

5. Niet sporten drie uur voor je gaat slapen

Ga drie uur voor het slapen niet sporten. Na het sporten kan je juist weer extra nieuwe energie hebben waardoor je ook niet goed kan slapen.

6. Drink geen alcohol als slaapmutsje

Dit doet je misschien wel beter inslapen, maar na een paar uur word je weer wakker. Beter is een glas warme melk.

7. Geen koffie drinken ‘s avonds

Koffie bevat cafeïne en dit zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap kan vallen. De ene persoon heeft hier meer last van dan de andere.

Lees ook: 5 signalen dat je te veel koffie drinkt

8. Neem een bad vlak voor het slapengaan

9. Zorg voor een goed verduisterde kamer

Een natuurlijk middel om de kwaliteit van je slaap te verbeteren en eventuele slaapstoornissen aan te pakken, is melatonine. Melatonine is een hormoon dat van nature door je lichaam wordt aangemaakt onder invloed van de duisternis en dat in de loop van de nacht wordt vrijgegeven.

Hoe ouder je wordt, hoe minder melatonine je lichaam aanmaakt. Veel mensen hebben slaapstoornissen, omdat ze een tekort hebben aan lichaamseigen melatonine. Een goed verduisterde kamer helpt dan om beter te slapen.

10. Slaap op een goede lattenbodem en matras

Zelfs als je ’s morgens na het opstaan geen rugpijn hebt, wil dit nog niet zeggen dat je een goede lattenbodem en matras hebt. Probeer uit te zoeken of je het liefst op een zachte of harde matras slaapt. Een matras gaat ongeveer 10 jaar mee. Is je matras ouder, koop dan een nieuwe.

Heb je vaak nek- of rugpijn, dan heb je ook baat bij een goed kussen.

11. Zorg voor frisse lucht in je slaapkamer

Zet overdag je raam op een kier, zodat de kamer goed verlucht is tegen dat je ’s avonds gaat slapen. Wie in een rustige omgeving woont, kan in de zomer ’s nachts z’n raam laten openstaan. De ideale slaapkamertemperatuur is 18 graden Celsius. Zet dus zeker ’s nachts de verwarming niet aan in je kamer.

(mr)

6 november 2020
Anderen bekeken ook