Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 892

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

10 vaardigheden absoluut de moeite om jezelf aan te leren

De beste dingen in het leven zijn misschien wel gratis, maar dat wil niet zeggen dat ze geen bloed, zweet, tranen, en de nodige dosis doorzettingsvermogen, kosten. Iets dat ook opgaat voor belangrijke life skills, of levensvaardigheden.
#

Sommige vaardigheden leren we al wat gemakkelijker aan als andere. Toch zijn deze levensvaardigheden zeker de moeite waard om aan te leren. Een tijds- en energie-investering die zal blijven lonen...

1. Time management

Je tijd effectief en efficiënt leren beheren is één van de meest waardevolle vaardigheden die je kan hebben. Een handigheidje dat ook door werkgevers zal geapprecieerd worden. De moeilijkheid ligt erin dat er niet één goede manier is om je tijd te beheren. Dit is voor de meeste mensen verschillend en een zoekproces. De ene zal alles tot in detail willen plannen en in schema’s willen gieten, een ander zal een klad to-dolijstje hanteren, nog iemand anders zal gewoon dingen in een agenda krabbelen... Vind je een systeem dat voor jou werkt? Blijf daar dan bij en perfectioneer het.

2. Empathie

Al ben je de meest gedisciplineerde, briljante, zelfs rijkste persoon in de wereld, als je niet meeleeft of je inleeft in andere mensen, ben je eigenlijk niet meer dan een sociopaat. Empathie is een fundamentele menselijke vaardigheid, die spijtig genoeg te vaak naar achter wordt geschoven door de moderne maatschappij.

“Empathie – de mogelijkheid om te voelen wat anderen voelen – is wat goede verkopers en dienstverleners écht bekwaam maakt. Empathie motiveert mensen om harder te proberen. Empathie drijft werknemers om hun onverschilligheid achter te laten, om meer te doen en dingen grootser te zien, want ze voelen dat er iets groter aan de hand is dan enkel hun loonbriefje,” weet Jane Wurdwand, stichtster van Dermalogica.

3. Je slaap beheersen

Er circuleren een heel aantal slaaptrucjes op het internet. Vooral omdat slaap zo persoonlijk is dat niet elk slaapritueel voor iedereen even goed werkt. Wat er ook voor jou werkt, een persoonlijk ritueel creëren, helpt om rustgevende nachten te garanderen. We weten allemaal hoe belangrijk die zijn.

Veel studies wijzen erop dat consequent zijn in je slaapschema, het gemakkelijker maakt om in slaap te vallen en wakker te worden. Iets dat een beter slaappatroon op lange termijn belooft.

4. Praat positief over en tegen jezelf

Positieve self-talk is duurzamer dan een peptalk. Geef jezelf daarom regelmatig een schouderklopje en ontdek de waarheid in complimenten. Het maakt niet uit wat anderen over je denken, maar hoe je over jezelf denkt, is cruciaal. Het kost tijd om dat soort zelfvertrouwen op te bouwen en in jezelf te leren geloven, zeker als niemand anders dat lijkt te doen.

5. Consistentie

Of je nu een nieuwe sportroutine probeert, aan het studeren bent voor een toelatingsproef, of aan het werken bent aan een nieuw project, regelmaat, doorzettingsvermogen en samenhang zijn van belang als je succesvol wilt zijn.

Mensen stoppen vaak met zich in te zetten voor iets als ze hun hoogtepunt hebben bereikt, maar om aan de top te blijven moet je blijven werken. Je moet consistent blijven om het succes te laten voortduren.

6. Hulp vragen

Weten dat je hulp nodig hebt en er dan om vragen, is vaak verbazingwekkend moeilijk. Soms verdrinken mensen nog liever in het werk dan dat ze willen toegeven dat ze te veel hooi op hun vork hebben. Niemand wil gezien worden als zwak of incompetent.

Nochtans zijn er studies die aantonen dat je net capabeler lijkt als je om hulp durft vragen. Wanneer je mensen om advies vraagt, waardeer je hun intelligentie of expertise, waardoor je sympathieker overkomt.

7. Weten wanneer je best zwijgt – en dat dan ook doen

Er zijn veel situaties waarin we best onze gedachten of gevoelens voor onszelf houden. Als we boos, teleurgesteld of geïrriteerd zijn, denken we vaak niet na over wat we zeggen. We spuwen onze gal zonder erover na te denken en hebben er achteraf vaak spijt van.

Het is beter om een stap terug te nemen, na te denken en desnoods op een later tijdstip een goed geformuleerde boodschap over te brengen.

Je mond houden als je geagiteerd bent, is één van de moeilijkste dingen die er is, maar één van de meest waardevolle vaardigheden om onder de knie te krijgen.

8. Luisteren

Zwijgen is één ding, luisteren is een ander. Op de werkvloer worden we vaak met zoveel prikkels geconfronteerd – rinkelende telefoons, babbelende collega’s, zoemende apparatuur, … - dat onze hersenen besluiten dat ze te veel horen, waardoor je afgeleid bent of je jezelf zelfs volledig afsluit. Selectief, maar toch nog aandachtig luisteren is een kunst.

Een tip om actief te leren luisteren, is om te herhalen wat de andere persoon zegt of heeft gezegd. Hierdoor bevestig je (ook aan jezelf) dat je op dezelfde lijn zit.

9. Focus je op je eigen zaken

Je bemoeien met andere mensen hun werk of zaken, is een verspilling van je tijd en energie. Werd je mening niet expliciet gevraagd en heb je er niets mee te maken? Laat het dan aan je voorbij gaan en focus op je eigen werk en problemen. Hulp bieden mag, maar wees voorzichtig met de lijn tussen behulpzaam en bemoeizuchtig.

10. Je gedachten controleren

Om te doen wat je wil doen en om te bereiken wat je wil bereiken, moet je vaak bewust je gedachtegang kunnen leiden.

Een hele uitdaging, want onze gedachten durven nogal eens van richting te veranderen. Ze worden vaak geleid door eerdere ervaringen en oude gedachten, die ons huidig denkpatroon bepalen. Het is belangrijk om het verleden en het heden te scheiden om tot de toekomst te geraken.

Focus je gedachten en je zal merken dat je doelgerichter te werk kan gaan.

(sjv) – Bron : Entrepreneur.com 

13 augustus 2015
Anderen bekeken ook