Thuiswerken
Vorige

1 van 278

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

Is (permanent) thuiswerken de toekomst?

permanent thuiswerken?
Meer thuiswerk. Dit is één van de manieren om de coronacrisis te bestrijden. Maar wat ná die crisis? Wordt thuiswerken een blijvertje of blijft het eerder een verre herinnering aan dat bizarre jaar 2020?

Goedkoop in balans

Telewerken lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Gedaan met de dagelijkse ochtendrush, de eindeloze files … Als telewerker kun je min of meer zelfstandig je dagplanning maken, zolang het werk maar gedaan wordt. Je kunt zelfs samen ontbijten met je partner of kinderen. Kortom, een goede werk-privébalans dus.

De kosten voor thuiswerk vallen voor de werknemer nog relatief mee. Met een goed uitgeruste pc en vlotte wifiverbinding geraak je al ver. Digitaal wordt het nieuwe normaal: steeds vaker wordt er virtueel vergaderd en worden er online gegevens uitgewisseld. Microsoft is alvast in de wolken met z’n sterke kwartaalcijfers voor Azure, het portaal voor clouddiensten...

Heimwee

Toch lijkt niet elke werknemer even gelukkig met de introductie van thuiswerken. Zo geven heel wat telewerkers aan dat ze vooral het sociaal contact en de interactie met de collega's missen.

Ook is het thuis niet altijd makkelijk om werk en privé te scheiden. (Werk je thuis of woon je op je werk?) Deze factoren bezorgen sommige werknemers heimwee naar de tijd van toen.

Elk bedrijf z’n strategie

De keuze om over te schakelen naar thuiswerk is de keuze van de werkgever. Dit is dus niet afdwingbaar door de werknemer. Veel bedrijven maken hierover afspraken met hun personeel.

Het ene bedrijf kan al makkelijker dan het andere thuiswerk introduceren: een bakker kan nu eenmaal niet online zoete broodjes bakken en soms moet je als werknemer toch op verplaatsing werken. Grote internetbedrijven die volledig met digitale tools werken, hebben het een pak makkelijker. Zo werkt bij Twitter elke werknemer nu van thuis uit en ook Google houdt nog zeker tot juli 2021 telewerken als norm. Facebook werkt aan een strategie waarbij binnen 5 of 10 jaar de helft van het personeel permanent op afstand zal werken.

Thuiswerken à la carte

Telewerken wordt geen universele en algemene standaard. Het lijkt erop dat bedrijven steeds meer een compromis zoeken: werken op een coronaproof kantoor gecombineerd met telewerken. Zo kunnen collega’s elkaar toch nog op een veilige manier ontmoeten en kun je als werknemer de voordelen van thuiswerken behouden.

Heb je thuis geen aparte werkruimte? Overweeg dan werken in een coworking space. Je krijgt je eigen persoonlijke tafel en kiest zelf wanneer je aanwezig bent. Ook is er vaak een koffie- en lunchbar aanwezig met bediening aan tafel… iets wat niet op elk kantoor aanwezig is.

(mr)

13 augustus 2020
Anderen bekeken ook